Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психічні емоційні процеси: види, походження, опис


Опубликованно 22.12.2018 00:36

Психічні емоційні процеси: види, походження, опис

Емоції – ось що відрізняє людину від бездушного робота. Їх не завжди вдається контролювати, але вони дуже сильно впливають на наше життя і регулюють мислення, сприйняття, поведінку. З самого народження кожного з нас відчуває цілий спектр емоцій. Вони відображають суб'єктивне значення ситуацій і представляються у нашій свідомості у формі переживань. У цій статті розберемося, які ж існують психічні емоційні процеси і як вони проявляються в нашому житті. Походження емоцій

Серед найбільш необхідних реакцій організму виділяють: інстинкти, мотиви, рефлекси, емоції.

Згідно з деякими теоріями, спочатку наші предки існували за допомогою перших двох. Мотиви вказували, в яку сторону потрібно рухатися. Наприклад, чоловік захотів їсти – пішов на полювання. Інстинкти і рефлекси дозволяли добувати їжу, будувати обителі. Але існувала явна проблема. Індивіду було складно навчати своє потомство без емоційного зв'язку. На це йшло дуже багато часу. Мамі було складно зрозуміти, чому пхикає малюк. А той, у свою чергу, не до кінця усвідомлював, хто перед ним знаходиться і чого чекати від цієї людини. І хоча емоційний зв'язок не виникає в лічені секунди, чим міцніше вона стає, тим більше приходить розуміння.

Так, ґрунтуючись на даних сучасних досліджень, можна вважати, що походження емоцій пов'язане саме з цим. Крім того, нашим предкам дуже складно було спілкуватися один з одним. Розмова без емоційного супроводу іноді викликало більше запитань, ніж відповідей. Основна класифікація

Організм людини складний і багатогранний. І самій важко досліджуваної областю досі залишається головний мозок і процеси, які в ньому відбуваються. Складність полягає в тому, що у кожної людини вони носять суто індивідуальний характер. Важко знайти двох людей з однаковими проявами всіх процесів. Більшою мірою на відмінності впливають і генетичні особливості, і соціум в якому зростає особистість. Так, у психології відомі наступні види психічних процесів: пізнавальні, вольові, емоційні.

Саме останні і будуть предметом нашого вивчення.

Протягом життя ми стикаємося з різними проявами емоційних процесів: радість, переляк, тривога, гнів, роздратування тощо Найчастіше ми навіть не замислюємося, чому так відбувається. Вірніше ми підсвідомо знаємо причину, але не зовсім розуміємо, які ж процеси в нашому організмі управляють емоціями. Більш того, деякі з них і зовсім не можемо управляти.

Але перш ніж ми розглянемо, на які види поділяються психічні емоційні процеси, слід зазначити, що різні дослідники по-різному їх класифікують. В цілому виділяють 4 види: Афекти. Емоції. Почуття. Настрої.

Чим же вони відрізняються? Афекти

Чи доводилося вам чути, що якийсь злочин було скоєно у стані афекту? Дані психічні емоційні процеси короткочасні і інтенсивні. Вони супроводжуються різкими рухами, зміною міміки і навіть порушенням в роботі деяких органів. Афект – це несвідома об'єктивна оцінка певній ситуації. Цей процес характеризується високою інтенсивністю і короткочасністю. Варто також відзначити, що афект виникає на вже сформовану ситуацію і є захисною функцією організму. Як правило, індивід не готовий до подій, які починають відбуватися, саме тому і впадає в ступор.

Початок цього процесу характеризується почастішанням пульсу, дихання. Можливий також спазм кровоносних судин, підвищене потовиділення, знижене слиновиділення і порушення рухових функцій. Афект – це унікальний процес, який дозволяє виявити, бреше людина чи говорить правду. За його принципом працює детектор брехні. А от у Стародавньому Китаї чоловік, якого підозрювали у брехні, повинен був взяти в рот жменю рису і вислухати, у чому його звинувачують. Якщо рис залишався сухим – значить, бреше, а якщо вологим – говорить правду.

Сильний афект порушує сприйняття і мислення, а також може викликати помутніння свідомості і амнезію. До такого психічного емоційного процесу можна віднести переляк. Людина ціпеніє, серце починає прискорено битися, підкошуються ноги. Така реакція на небезпеку відбувається рефлекторно і тільки в тому випадку, якщо перед цим не було емоції «страх».

Ще один досить цікавий процес для вивчення – це гнів. Походження емоції складно назвати точно, адже для різних ситуацій, причини будуть дуже різними. Але в цілому це негативно забарвлений афект, який спрямований проти несправедливості або неправильності в діях.

Емоції

Ці психічні процеси менш інтенсивні, але більш тривалі. Як і багато інші психічні явища, вони вивчені не до кінця. Різні вчені по-своєму бачать ці процеси і класифікують їх. Але в загальних рисах, навіть без особливих знань в області психології, можна виділити наступні види: позитивні; негативні; нейтральні; статичні; динамічні.

Розглядаючи емоції з точки зору фізіології, можна зробити висновок, що це стан структур мозку, яке спонукає до зміни поведінки у бік мінімізації або максимізації його проявів. Іншими словами, ці процеси адаптують організм до середовища проживання. Наприклад, якщо людина відчуває таку емоцію, як страх, організм починає підготовку до «поведінки уникнення». В цей час посилюється робота органів почуттів, напружуються м'язи, виділяється адреналін.

Вченими було також з'ясовано, що у кожної емоції є свої характерні мимовільні мімічні ознаки. Наприклад, коли людина про щось шкодує, опускає вниз куточки губ. А коли ж, навпаки, щасливий – усміхається. Більше того, існує мімічна зворотний зв'язок. Довільні рухи губами, бровами можуть викликати ту чи іншу емоцію. Ось чому вчені радять посміхатися якомога частіше. Адже це може покликати у ваше життя такі емоції: радість, щастя, задоволення.

У свою чергу, згідно з деякими теоріями, перебування в стані ейфорії може принести в життя багато хороших подій.

У світі все пофарбоване в чорне і біле. Не може все і завжди бути світлим і радісним. Негативні емоції займають у житті людей таку ж місце, як і позитивні. І навіть якщо людина життєрадісний, прояви образи, смутку у нього також бувають, хоча, можливо, це і не особливо помітно для оточуючих. Але чим менше негативних емоцій ви будете відчувати, тим краще у вас буде настрій.

Настрої

Найтривалішим вважається саме цей вид емоцій. Хоча насправді зміна психоемоційного стану людини може відбуватися дуже різко і кілька разів в день. Під настроєм також розуміють враження від побаченого фільму або почутої мелодії. Цей вид процесу може також означати прагнення, установки, бажання. Настрій визначає загальну лінію життя людини. На відміну від афектів його дуже легко приховати.

З іншого боку, якщо емоції, наприклад, є відповіддю на певні події, то етіологію настрою не завжди можна зрозуміти. Іноді людині просто тужливо. І причину, чому так відбувається, він не знає. Затягує поганий настрій часто призводить до депресій. Нерідко на цей процес впливає і фізіологічний стан. Наприклад, коли у людини щось болить, у нього поганий настрій. Також може позначатися втома, порушення в роботі ендокринної системи. Песимізм і оптимізм

На думку вчених, саме ці форми оцінки ситуацій наочно демонструють взаємозв'язок між психічним станом і емоційними процесами. Так, наприклад, властивості темпераменту визначають емоційний відгук на ту чи іншу ситуацію. Оптиміст – життєрадісна людина. У будь-якій ситуації він буде шукати свої плюси. Відповідно, це вплине і на психічний стан у конкретній ситуації. Наприклад, якщо у нього вкрадуть гаманець, замість емоції «гнів», він відчує «жаль».

Повна протилежність оптимісту – песиміст. Ця людина навіть в самих простих ситуаціях бачить небезпеку, проблему, загалом – негатив. Він часто відчуває тугу, гнів, роздратування. Песимісти схильні до частих панічним атакам і депресій. У їх житті переважають негативні емоції, що ще більше посилює їх складне життя.

Почуття

Дана група емоційних психічних процесів в психології відображає оціночне ставлення до подій або об'єктів і, звичайно ж, воно обов'язково суб'єктивне. Почуття людини можуть набирати інтенсивності і згасати. І все буде залежати не стільки від обстановки, яка його оточує, скільки від людей (тварин), що знаходяться поруч.

Від попередніх трьох емоційних психічних процесів почуття відрізняються тим, що вони прив'язані, як правило, до об'єктів, а не до якої-небудь ситуації. Наприклад, якщо людина відчуває страх – це емоція. Але якщо він боїться павука, то це почуття.

Вони можуть проявлятися як по відношенню до реальних об'єктів, так і до абстрактних. Крім того, ці процеси можуть включати в себе цілий набір самих різних емоцій і їх логічну зв'язку. Наприклад, почуття заздрості формується на базі презирства, гніву, образи. А об'єднує їх те, що заздрісник хоче бути на місці іншої людини, мріє про його досягнення.

Дружба теж вважається почуттям. Але проявлятися вона може абсолютно по-різному. В один день вона буде супроводжуватися радістю і веселощами, а в іншій – сльозами і образою. «Від любові до ненависті один крок»

Ще в IV столітті до н. е. Аристотель точно описав поняття почуттів. Так, вони можуть бути тривалими і немає. А що найцікавіше, вони можуть миттєво набувати протилежного забарвлення. Почуття любові може перетворитися на ненависть, а довіра - обережність. І все це відбувається все в одну мить, коли особистість оцінює ситуацію і моментально приймає рішення.

Важливо розуміти, що одне і те ж відчуття може по-різному виявлятися у різних людей. На це впливає характер індивіда, цілі, прагнення, а також виховання. Крім того, багато почуття і зовсім складно пояснити. Різні люди одне і те ж слово можуть описати тисячею різних слів. Наприклад, однією з фундаментальних і загальних тем у світовій культурі та мистецтві є: «Що таке любов». І відповідей на це питання можна знайти величезну кількість і найрізноманітнішої літератури.

Функція мобілізації і виживання

Ми вже з'ясували, що протягом життя людина відчуває цілий спектр різних настроїв, почуттів, емоцій. Але як же все це працює і, головне, навіщо? Для цього варто уважно вивчити функції емоційних психічних процесів.

Найчастіше вони проявляються на фізіологічному рівні. Наприклад, коли людина відчуває страх, в кров викидається певна порція адреналіну. А він, у свою чергу, відповідає за фізіологічну реакцію «біжи або бей».

У будь-якому випадку організм при отриманні певного сигналу зосереджує всі зусилля для того, щоб подолати негативну ситуацію. Саме тому в стресових ситуаціях ми не завжди управляємо емоціями. Але вони керують нами, і в більшості випадків це може врятувати нам життя. У стресових ситуаціях потрібно приймати рішення блискавично, а логічне мислення на це не здатне. Комунікація, рішення важливих задач і роль інтелекту

Наступні функції – це комунікація і вирішення важливих завдань. Звичайно ж, емоції допомагають нам спілкуватися, передавати почуття і настрої. Особливо це важливо між близькими людьми. Приміром, мама, почувши плач дитини, розуміє, що йому боляче, і поспішає на допомогу. Емоції дозволяють зрозуміти, як людина оцінює суспільство. Іноді кількох поглядів з натовпу достатньо, щоб зрозуміти, що в людини щось не так із зовнішнім виглядом. Те ж стосується і зворотного боку медалі – схвалення, захоплення.

Деякі психологи ставлять емоційні процеси нарівні з інтелектом. Тільки в даному випадку це вища його прояв. Позитивні емоції та їх виникнення, посилюють потреби індивіда, а негативні, навпаки, знижують інтенсивність. Так відбувається вирішення необхідних завдань. Хоча часто буває і так, що емоції заважають прийняти правильне рішення. І стосується саме почуттів. Прив'язаність до іншої людини змушує закрити очі на багато речей. Саме тому люди так часто прощають зради, зради.

Раціональне та емоційне мислення тісно пов'язані між собою. Вони дозволяють нам отримувати досвід і використовувати його в подальшому. На рівні підсвідомості працює «емоційний мозок». Він може довго аналізувати цієї ситуації. Раціональне мислення, в свою чергу, допомагає прийняти рішення, грунтуючись на минулому досвіді.

Часто буває і так, що індивід не може вибрати, до кого йому треба прислухатися. Наприклад, емоційне мислення говорить йому, що потрібно розслабитися і відпочити, сили організму на межі. Людина відчуває себе дійсно втомленим і розбитим. З іншого боку підключається раціональне мислення: «Нам потрібно працювати, ми не можемо провалити цей проект». І тут доводиться вибирати між двох зол. Переважання тих чи інших рішень у житті людини і показує його ставлення до різних ситуацій. Роботяга завжди прислухається до раціонального мислення, а ледар не буде стримувати прояв емоцій.

Саме з цієї причини, успішні люди володіють дуже сильним і стійким характером. Вони завжди тримають емоції під контролем і вміють ними управляти. Якщо ж емоційні процеси повністю візьмуть верх над людиною – існування його дуже нагадуватиме життєвий цикл амеби.

Проте не слід недооцінювати і їх функцію в житті людей. Емоції пов'язані і з тієї несвідомою частиною, яку називають інтуїцією, чуйкой. Алгоритм її роботи не до кінця ще не вивчено. Але тим не менше вчені зробили висновки, що інтуїція тісно пов'язана з досвідом людини і його емоційним станом. Повний контроль над своїми почуттями може закрити ці дивовижні здібності.

Структура емоційних психічних процесів досить складна і пояснити її не завжди просто. Але люди, якими керує настрій, а не логіка, більш творчі та неординарні особистості. Вони чудово малюють, співають, танцюють - і все завдяки широкому спектру емоцій, які вони відчувають кожен день. Автор: Марія Кравець 6 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психічні емоційні процеси: види, походження, опис


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.