Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Перелік станів, при яких надається перша допомога: наказ Моз № 477н із змінами і доповненнями, алгоритм надання першої допомоги


Опубликованно 23.12.2018 00:32

Перелік станів, при яких надається перша допомога: наказ Моз № 477н із змінами і доповненнями, алгоритм надання першої допомоги

Найчастіше необхідність надання першої допомоги застає людину, яка фахівцем з першої допомоги не є. Багато в критичній ситуації губляться, не знають, що саме їм робити, і чи потрібно робити щось взагалі. Для того щоб люди могли точно знати, коли і як діяти в ситуації, де від них потрібні активні дії з порятунку, держава розробила спеціальний документ, де перелічено стану для надання першої допомоги і дії в рамках цієї допомоги. Наказ Моз

Нормативна документація, яка безпосередньо відноситься до першої допомоги, - це насамперед Наказ Міністерства охорони здоров'я № 477н від 04.05.2012 р. В ньому знаходиться не тільки перелік станів, при яких надається перша допомога, але і регламентується сам алгоритм її проведення.

Сам процес допомоги включає в себе не тільки дії, які здатний виконати будь-непідготовлена людина, але і те, що вимагає певної кваліфікації. Наприклад, реанімаційні заходи. Деякі стани, що вимагають надання першої допомоги, що можуть вимагати кваліфікованої допомоги прямо на місці. Документ вказує, які дії можна виконувати безпечно, не ризикуючи життям потерпілого.

Перелік станів, при яких надається перша допомога

У документі затверджено конкретний перелік випадків, коли людині може знадобитися термінова допомога. Цей список виглядає так: Потерпілий без свідомості. У постраждалого відсутні ознаки дихання або кровообігу. Ознаки кровотечі. У верхніх дихальних шляхах чужорідне тіло. Травми. Термічні опіки або інший тип впливу високих температур. Обмороження чи інший тип впливу низьких температур. Отруєння, в тому числі харчові.

Це перелік станів, перша допомога при яких повинна надаватися негайно. Також окремо у Федеральному законі прописується коло людей, надання допомоги для яких є обов'язком. Це, насамперед, працівники різних рятувальних служб, працівники органів МВС, військовослужбовці та співробітники-пожежники. Там же вказується, що право надавати першу допомогу є у водіїв машин, якщо у них є відповідні навички, досвід або підготовка.

Заходи першої допомоги

Наказ № 477н має додатки, в тому числі те, яке визначає алгоритм дій. Далеко не всі дії доведеться насправді виконувати. Необхідність визначається тим, з чим конкретно з переліку станів, при яких надається перша допомога, довелося зіткнутися. Оцінка обстановки

Перше, що потрібно зробити в ситуації, що вимагає надання першої допомоги - це оцінити обстановку на безпеку. Стани, при яких надається перша допомога, часто супроводжуються небезпекою як для потерпілого, так і для того, хто хоче допомогти.

При оцінці обстановки важливо визначити чинники, які можуть загрожувати життю та здоров'ю потерпілого і надає допомогу. Якщо такі фактори відсутні, слід витягти постраждалого з транспортного засобу або іншого місця, утрудняє надання допомоги.

Пам'ятайте, що переміщенням потерпілих можуть займатися тільки кваліфіковані фахівці. Якщо наданням першої допомоги займається людина без спеціальної підготовки, то проводити переміщення або діставати постраждалого з транспортного засобу категорично заборонено!

Прохідність дихальних шляхів

Те, при яких станах надають першу допомогу, визначає також і набір дій під час надання цієї допомоги. Далеко не завжди у потерпілого порушується дихання, а тому відновлювати його може не знадобитися.

Випадки, коли може знадобитися відновлення дихання, пов'язані в основному з втратою свідомості. Відновлення дихання зазвичай пов'язане з усуненням чинників, що перешкоджають нормальному дихального процесу. Для цього пропонується закинути потерпілому голову і зрушити його щелепу трохи вперед. Реанімація

Деякі випадки з переліку станів, при яких надається перша допомога, можуть вимагати проведення серцево-легеневої реанімації. Вона включає в себе штучне дихання "рот у рот" і "рот в ніс", а також використання спеціальних пристроїв для проведення штучного дихання.

Серцево-легенева реанімація вимагає від надає допомогу наявності спеціальних знань. Найчастіше такі знання є у рятувальників або медиків. Проте якщо людина, що надає допомогу, теж володіє необхідними навичками, то він може проводити подібні реанімаційні заходи.

Огляд і зупинка зовнішнього кровотечі

Не завжди кровотечі на постраждалому буде видно відразу. Для визначення їх наявності та місця їх прояву проводиться оглядовий огляд. У переліку станів, що потребують надання першої допомоги, присутні як самі кровотечі, так і травми, здатні їх спричиняти.

Якщо у постраждалого виявили кровотеча, потрібно вжити заходів по зупинці: накласти джгут, пов'язку, зігнути кінцівку в суглобі або іншим способом перетиснути пошкоджену судину.

Для накладання джгута або пов'язки також потрібні спеціальні навички. Навчання накладання пов'язок проводиться на спеціалізованих курсах з надання першої допомоги. Виявлення інших станів, що загрожують життю і здоров'ю

Крім основної загрозливою життя травми, потерпілий може мати і деякі інші пошкодження, які також можуть представляти для нього загрозу. Для виявлення цих станів проводиться детальний огляд всіх частин тіла. Слід приділити увагу голові, шиї, грудей, спини, живота і тазу, а також кінцівок. Інформація, отримана при докладному огляді, допоможе як надання допомоги на місці, так і лікування людини в медичному закладі.

Контроль стану і психологічна підтримка

Психологічна підтримка особливо потрібна у важкій ситуації, так як бажання людини вижити часто стає вирішальним чинником порятунку і одужання потерпілого.

Необхідно максимально заспокоїти людини, вказати на те, що допомога вже надається, а бригада швидкої медичної допомоги вже в дорозі.

Контроль стану потерпілого включає в себе спостереження за тим, як дихає і веде себе пацієнт, чи він знаходиться в свідомості. Для цього можна використовувати як медичне обладнання, так і визначати наявність проблем візуально. Передача потерпілого бригаді швидкої допомоги

Викликати швидку медичну допомогу необхідно відразу ж після появи травмуючої ситуації. Як правило, медики приїжджають протягом 10-15 хвилин, залежно від тяжкості ушкоджень пацієнта.

Згідно з даними ВООЗ, чверть людей помирає в перші хвилини після травми, не дочекавшись допомоги, а третина з решти - через годину. Щоб принести користь, допомога повинна бути надана правильним чином, тоді як більшість тих, хто надає першу допомогу, не мають відповідної кваліфікації. Тому навчання базовим медичним навичкам необхідно проводити повсюдно, особливо серед жителів регіонів з високою небезпекою для здоров'я.

Навчання проводиться різними організаціями - як бюджетними, так і недержавними, зокрема, курси першої допомоги надає Червоний Хрест. Навички, отримані на курсах, необхідно періодично оновлювати. По закінченні курсів може видаватися свідоцтво, яка підтвердить всі отримані навички надання допомоги.

Крім Наказу Моз № 477н, існують і інші документи, що описують допомога в загрозливих для життя і здоров'я ситуаціях: Федеральні закони № 68 та № 323. Всі ці документи мають статті, присвячені наданню першої допомоги потерпілим у надзвичайних ситуаціях. Закон № 323 вказує також на те, хто визначає зміст курсів за ПМП. А також затверджує перелік станів, при яких надається перша допомога.

Пам'ятайте, що якщо зобов'язані надавати допомогу особи не зробили цього, вони можуть піддатися кримінальному переслідуванню за статтями "Ненадання допомоги" і "Залишення в небезпеці". До тих людей, хто не входить в коло осіб, зобов'язаних надавати першу допомогу, покарання за цими статтями застосовуються рідко. Однак такі випадки траплялися. Тому потрібно дуже акуратно підходити як до процесу надання допомоги, так і до відмови від цього.

Також слід пам'ятати про те, що неправильна перша допомога може вести до додаткових травм або пошкоджень, а в деяких випадках і до смерті людини. Тому бажано надавати допомогу лише у випадку, коли ви повністю впевнені у своїх діях. Краще всього пройти спеціальні курси. Або мати досвід допомоги людям в надзвичайних ситуаціях. Автор: Вікторія Уласевич 10 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

Перелік станів, при яких надається перша допомога: наказ Моз № 477н із змінами і доповненнями, алгоритм надання першої допомоги


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.