Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Потрібно виправдовувати очікування інших людей?


Опубликованно 25.12.2018 00:02

Потрібно виправдовувати очікування інших людей?

Потрібно виправдовувати очікування інших людей? Це питання в тій чи іншій мірі хоча б раз в житті задавав собі кожний. Різних думок і порад щодо того, як слід себе вести, коли від тебе чогось чекають, дуже багато. Вони часто прямо протилежні.

Одні фахівці стверджують, що реалізувати надії інших немає ніякої необхідності. Інші говорять зворотне. Так як же надходити в названій ситуації? Для початку потрібно зрозуміти, хто і чого очікує. Наприклад, якщо начальник чекає понаднормової роботи – це одна справа. А ось якщо партнер по шлюбу сподівається на зміну звичок – то ситуація вже зовсім інша. Якими вони можуть бути?

Коли людина обмірковує, потрібно чи ні виправдовувати очікування інших, він зазвичай забуває один нюанс – він і сам покладає певні надії і чекає чогось від інших людей. Відповідно, всі їх можна розділити на дві великі групи: Власні. Чужі.

Власні можуть бути спрямовані не тільки на інших людей, але і на обставини, явища і, в принципі, все, що завгодно. Можна чекати сонячну погоду і опинитися з дощем. Або ж сподіватися отримати премію, а натомість зіткнутися з необхідністю сплатити штраф. Тобто власні надії можуть ставитися до будь-якого аспекту життя, в тому числі і до поведінки чи вчинків людей.

Чужі характеризуються лише одним напрямком. Тобто це ті ситуації, в яких інші люди чекають певних дій або ж проявів емоцій, особливостей поведінки від самої людини. Індивід може їх виправдати чи ні.

Таким чином, стає очевидним ще один поділ очікувань, як власних, так і чужих. Діляться вони на два типи – виправдані і немає.

Якщо людина чекає дощ і бере з собою парасольку, а весь день на небі немає жодної хмаринки – це власне невиправдане очікування. У тому випадку, коли начальник на роботі сподівається на додаткові зусилля, що прикладаються працівником у вільний час, а службовець затримується і виконує завдання – це приклад того, як можна виправдовувати їх. З чим найчастіше доводиться стикатися в житті?

Людина, якій не доводилося стикатися з такою проблемою – рідкісний щасливчик. Як правило, виправдовувати чужі очікування доводиться з раннього дитинства і до глибокої старості.

Спочатку від дитини очікують певної поведінки. Батьки хочуть, щоб дитина не плакав, не вередував, добре їв, не паскудився і не ламав іграшки. Дитина підростає і очікування близьких стають іншими. Тепер він повинен успішно вчитися, мати певних хороших друзів, дотримуватися правил поведінки та ін

Часто нав'язується і відвідування конкретних гуртків і секцій, стиль одягу, навіть книги і фільми. Коли приходить час закінчення школи, батьки хочуть, щоб дитина пішла вчитися в певний вуз.

Надалі людині доводиться виправдовувати надії викладачів інституту, однокурсників, колег і начальства. Як тільки в житті з'являються серйозні особисті відносини, з'являються очікування партнера. Зрозуміло, на якомусь життєвому етапі виникає необхідність виправдовувати надії дітей, а потім і онуків.

Відповідно, можна виділити те, з чим доводиться стикатися частіше. Вся життя наповнена чужими очікуваннями. Але не варто забувати і про те, що паралельно з чужими завжди є власні. Наприклад, дитина очікує від батьків подарунки на свято, приготовану їжу, велосипед або ж щось ще. Дорослий хоче отримати від колег по роботі допомога, повага і дружнє ставлення. Таким чином, очікування завжди взаємні. І перед тим як не виправдати чиїсь надії, варто згадати про це. Коли це дійсно потрібно?

Зрозуміло, далеко не завжди слід виправдовувати їх. Але і сприймати в штики кожну ситуацію, в якій хтось покладає на вас певні надії, теж не варто. Для початку варто визначитися, наскільки неприйнятно і важко виправдати надії іншого.

Наприклад, якщо партнер по шлюбу чекає того, що друга половинка перестане розкидати речі по кімнаті, то варто спробувати зробити над собою зусилля. Це дрібниця, яка не є приводом для того, щоб відстоювати власне «Я». Якщо дитина чекає у вихідні походу в парк, але в дорослої немає бажання напружуватися, не варто розчаровувати малюка.

По-перше, не виправдовувати очікування дітей – це давати їм привід не втілювати надії батьків. Діти вчаться на прикладі дорослих. А по-друге, така поведінка показує пріоритет батьків, адже власна лінь тут виявиться вище бажання малюка провести час з мамою і татом.

В робочих ситуаціях все набагато важче. Варто ретельно зважити всі плюси і мінуси, перш ніж виправдати надії керівництва чи колег, якщо вони не пов'язані з безпосередніми обов'язками. У будь-якому випадку не можна забувати про те, що завжди можна сказати тверде «ні». Коли не можна йти на поводу?

Все в світі відносно і має свої межі. В тому числі і відповідність чужим очікуванням. Якщо людина постійно йде на поводу у інших, то це призводить до внутрішнього конфлікту його власного «Я» та навколишньої реальності. А це, в свою чергу, може стати причиною нервового зриву або ж розвитку депресії.

Не можна йти на поводу у інших принципових і важливих питаннях. Наприклад, якщо юнак хоче піти в армію і управляти танком, причому цілком свідомо і бачачи перспективи в цьому занятті, а не просто піддавшись агітації, то він не повинен втілювати очікування матері, яка вважає, що сину потрібно вступити у ветеринарну академію. Якщо жінка бажає займатися кар'єрою і в перспективі бачить себе головою компанії, немає потреби втілювати сподівання інших обзавестися онуками або ж виправдовувати надії партнера на відхід зі служби після весілля.

Особливо обережно потрібно підходити до очікуванням начальства на виконання додаткової роботи. Якщо завжди погоджуватися, то у керівника увійде в звичку чекати понаднормового праці. І коли настане момент вибору між тим, що запланував сам працівник і вимогами боса затриматися і виконати понаднормову роботу, відмова може бути сприйнятий як щось надзвичайне.

Іншими словами, не можна поступатися тим, що дійсно важливо для особистості. Якщо завжди і з усім погоджуватися, то, як кажуть в народі – «сядуть на шию і поїдуть». Про що варто пам'ятати батькам?

Страх не виправдати очікування, покладені на людину іншими, - це серйозна психологічна проблема. Багатьом простіше забути про власні бажання і потреби, ніж розчарувати кого-небудь. А це веде до втрати власного «Я» і неминучого розвитку депресії. Той, хто звик реалізувати чужі надії, ніколи не буде щасливий.

Коріння ж цього страху ховаються в дитинстві. Батьки, влаштовують скандал, демонструють своє розчарування, ругающие малюка за те, що він отримав «трійку», а не «п'ятірку», формують психологічний комплекс. Варто гарненько подумати, перш ніж карати дитину за те, що він ненавмисно відмовився виправдовувати очікування. Автор: Анжеліка Бральди 10 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

Потрібно виправдовувати очікування інших людей?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.