Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Психологія дитячих малюнків: значення, розшифровка та аналіз


Опубликованно 28.12.2018 02:02

Психологія дитячих малюнків: значення, розшифровка та аналіз

Величезне значення в житті кожної людини відіграє самовираження. Діти задовольняють таку потребу через малювання. Багато батьків розуміють це і самі постійно купують своєму малюкові фарби, фломастери, олівці та альбоми. Взявши їх у руки, діти починають завзято і з величезним задоволенням наносити на папір різні зображення. Цей процес дозволяє їм передавати свої емоції. З внутрішнього світу в цей момент переноситься відображення їх почуттів і переживань.

Що означають дитячі малюнки в психології? Як пізнати внутрішній світ маленької людини? Малюнки дітей різного віку

Нерідко трапляється так, що батькам дітей, які відвідують дитячий садок, психолог видає висновок про те, що їх чада спостерігається відторгнення зовнішнього світу, агресія і тривожність. Мами і тата при цьому приходять в подив, адже головною підставою для такого висновку стали одні лише милі каракулі їх малюка.

Як розшифрувати дитячі малюнки? Психологія пропонує аналізувати їх залежно від віку юного художника.

Так, до трьох років зображення, залишені малюками на папері, схожі на «головоногов». Діти малюють людей у вигляді пухирів, з яких стирчать рисочки, які є символами ніжок і ручок. Промальовувати деталі в цьому віці юні художники поки ще не можуть. Крім того, спочатку на папері з'являється черговий «шедевр», а вже після цього автор починає додумувати, що ж саме їм було зображено.

Після 3,5-4 років діти перед створенням малюнка вже починають його планувати. І тільки після уявного оформлення задуму вони приступають до самого виконання. Дитина в 4 роки вже навчився добре володіти олівцем. При цьому його «головоножки» поступово еволюціонують у людей, зображуваних у вигляді огірків. Чоловічки починають представляти собою два овалу, мають кінцівки-палички.

Досягнувши 5 років, юні художники вже здатні на малювання великих деталей. Це рот, очі, ноги і руки. До шести років на малюнках дітей можна побачити і більш дрібні елементи. Це ніс людини і його пальці.

І тільки до семи років юні художники «одягають» людей відповідно до їх віку і статі. У їх персонажів з'являються зачіски, головні убори та шиї.

Що беруть для свого аналізу фахівці? Найбільш точна розшифровка дитячих малюнків в психології можлива при вивченні зображень, нанесених на папір юними художниками 4-7-річного віку, адже вони виконуються найбільш усвідомлено. Зображення родини

Найпопулярнішою темою для проведення аналізу дитячих малюнків у психології є зображення юним художником самих близьких для нього людей. Досвідченому фахівцеві він розповість багато про що. При цьому з такого малюнка багато можуть почерпнути і батьки.

Вивчаючи психологію дитячих малюнків, необхідно звернути увагу на деякі деталі. Серед них: послідовність нанесення зображення на папір; сюжет малюнка; розташування та групування членів сім'ї; ступінь близькості та віддаленості людей; місце дитини серед дорослих; зростання кожного з членів сім'ї; колірна гамма малюнка і т. д.

Дослідимо деякі особливості розгляду психології дитячих малюнків. Черговість виконання завдання

Найчастіше, після того як дитина отримала установку на зображення сім'ї, він починає малювати всіх її членів, а вже після доповнює свою картинку різними деталями. Однак деколи все відбувається зовсім не так. Юний художник починає акцентувати свою увагу на будь-яких деталях, «забуваючи» при цьому намалювати себе і своїх родичів. Або ж зображення людей на папері з'являються тільки після того, як на неї нанесені контури другорядних предметів і об'єктів. У цьому випадку дорослим необхідно задуматися. Чому дитина діє саме так? У чому криється причина такої байдужості до близьких? Чому він намагається відтягнути час до моменту їх зображення?

Проведення аналізу дитячого малюнка сім'ї в психології в такому випадку неможливо без навідних запитань. Фахівцю потрібно уточнити характер взаємин з родичами, застосувавши при цьому різні методики.

Зазвичай використання такої черговості при вирішенні поставленої задачі свідчить про психічний дискомфорт дитини в родині і про те, що юний художник залучений у конфліктні стосунки. Сюжет малюнка

Як правило, побудова зображення з родичами гранично просте. Дитина прагне зобразити свою сім'ю так само, як і на груповій фотографії. На ній інколи присутні всі. А іноді когось із членів сім'ї на такому знімку немає. Буває, що кожен з присутніх на малюнку стоїть на підлозі або на землі, а часом юний художник зображує близьких для нього людей наче висять у повітрі.

Також в сюжеті малюнка, крім членів сім'ї, зеленіє трава, розцвітають квіти, що ростуть дерева і кущі. Нерідко діти зображують когось знаходяться в будинку, а когось на вулиці. Крім групових портретів зустрічаються малюнки, наповнені динамізмом і експресією, на яких всі члени сім'ї займаються якою-небудь справою.

Яка розшифровка дитячих малюнків в психології з різними сюжетами? Тут все досить просто. Якщо сім'я асоціюється у дитини з ніжними і приємними спогадами, то він неодмінно освітить всіх родичів або когось із них сонцем, яке служить символом любові, добра і ласки. Але часом над груповими портретами юний художник розміщує хмари. Подібний сюжет психологи пов'язують з дискомфортом дитини. Послідовність розташування людей

Як правило, першим на малюнку дитини з'являється той чоловік, який для нього самий улюблений, найбільш авторитетний і значний в будинку. Деколи таким юний художник вважає себе. І він не стане приховувати цього, зображуючи свою фігуру першої.

Далі при розшифровці дитячого малюнка сім'ї в психології дотримуються такого принципу, що дитина має всіх членів сім'ї в тій послідовності, в якій він бачить їх роль у будинку, а також яке їх ставлення до нього. Із збільшенням порядкового номера родича його авторитет, без сумніву, падає. Саме тому діти інтуїтивно відчувають себе непотрібними і покинутими батьками, зображують себе самими останніми. Величина фігур

Про що свідчать дитячі малюнки в психології? Фахівці звертають увагу і на розмір фігури кожного з членів сім'ї, зображеного дитиною. Чим вони більші, тим більший авторитет родич має в очах юного художника. Нерідко маленькі діти зображають самого близької для них людини таким, що у них просто не вистачає листа для розміщення його фігури цілком.

Психологія дитячого малюнка людини дозволяє визначити фахівця і того члена сім'ї, який в очах малюка користується самим низьким авторитетом. Величина його постаті, як правило, набагато менше, ніж у інших родичів. Саме тому знехтувані та бездоглядні діти малюють себе крихітними і ледь помітними. Цим вони підкреслюють свою незначність і непотрібність. Відстань між фігурами

Проведення аналізу психології дитячих малюнків здійснюється і на підставі того, яка величина простору між членами сім'ї. Подібний момент може свідчити або про їх емоційної близькості, або, навпаки, про роз'єднаність. Чим далі всі фігури на дитячому малюнку будуть знаходитися один від одного, тим більше можна говорити про наявність конфліктної ситуації в сім'ї.

Часом подібну роз'єднаність діти підкреслюють ще більше. Вони розміщують в утворилися просторах між фігурами родичів які-небудь сторонні предмети.

При емоційної близькості всі члени сім'ї на малюнках юних художників зображуються практично впритул один до одного. При цьому психологи розглядають і ступінь прихильності дитини до одного з родичів. При емоційної близькості до певного члена сім'ї малюк зобразить себе біля нього. Перебування дитини на малюнку

На цей момент при розгляді психології дитячого малюнка сім'ї варто звернути особливу увагу. Те місце, яке дитина виділив для себе, вказує на його становище серед родичів. Якщо малюк знаходиться в центрі і коштує між татом і мамою, а також малює себе першим, то він впевнений, що потрібен близьким людям. Якщо на зображенні сім'ї юний художник відобразив себе після своїх сестер і братів, і при цьому подалі від батьків - це є ознакою ревнощів, яку він проявляє до інших дітей. Віддаляючи себе від усіх, малюк показує тим самим, що він зайвий в будинку і нікому не потрібний. Відсутність дитини на малюнку

У психології дитячого малюнка сім'ї одним з важливих моментів є той факт, коли юний художник «забуває» зобразити самого себе. У цьому випадку дорослим потрібно шукати причину в наявних відносинах в будинку. Швидше за все, вони зовсім не є зразковими і важкими дитині.

Зображення сім'ї, в якій немає самого юного художника, що може бути підтвердженням наявного конфлікту між ним і кимось із домочадців. Своїм малюнком малюк, якому не подобається неприйняття його в сім'ї, відображає свою реакцію протесту. Відсутність одного з батьків або родичів

У психології дитячих малюнків значення має кожна деталь. Фахівці неодмінно звернуть увагу і на той факт, що юний художник «забув» відобразити на папері кого-небудь з батьків або близьких родичів. Найімовірніше, цей член сім'ї є для дитини джерелом мук, переживань і дискомфорту. «Забувши» намалювати певного родича, малюк підказує вихід із складної життєвої ситуації, який допоможе розрядити негативну атмосферу в домі. Іноді таким чином дитина «усуває» конкурентів, намагаючись погасити тим самим свою ревнощі до інших дітей. Додаток родини іншими людьми

Про що ще може повідати нам психологія дитячих малюнків? Часом юний художник доповнює свою картину сторонніми людьми або неіснуючими родичами. Таким чином він намагається заповнити наявний у його почуттях вакуум. Також вигаданий осіб використовується в якості буфера, щоб пом'якшити відчуття власної неповноцінності серед рідних. Іноді подібний вакуум діти заповнюють тими особами, які, на їх думку, можуть налагодити з ними близькі контакти і задовольнити потреби у спілкуванні. Це і призводить до того, що малюки починають моделювати склад сім'ї, пропонуючи через малюнок її удосконалення і поліпшення.

Часом юний художник доповнює свої малюнки не сторонніми особами, а тваринами або птахами. Найчастіше на таких зображеннях можна побачити відданих людині собак і кішок. Якщо цих тварин немає в будинку і вони є вигаданими, то дорослі повинні зрозуміти, що малюк мріє про них. При цьому він хоче, щоб собака або кішка замінила йому відсутнього на зображенні родича.

Над таким сюжетом варто задуматися дорослим. Він є симптомом дефіциту потрібного для малюка спілкування, недостатнього для нього кількості ласки і ніжності. Зображення однієї дитини

Інтерпретація дитячих малюнків у психології є одним з основних методів пізнання внутрішнього світу малюків. Зображення, на яких юний художник малює себе на самоті, насторожують фахівців. Подібний сюжет говорить про те, що малюк не відчуває себе повноцінним членом родини і вважає, що в будинку для нього не вистачає місця. Найчастіше на таких малюнках подібний стан дитини виражається ще й похмурої колірною гамою.

Часом юні художники зображують тільки себе для того, щоб підкреслити власну значущість. Роблять це, як правило, кумири сім'ї, які не здатні приховати свій егоцентризм. Однак від малюнків покинутих дітей їх зображення відрізняє милування собою. Це можна зрозуміти по деталізації і фарбування одягу або ж по другорядних предметів, що створює святковий настрій. Зображення частин тіла

Як провести аналіз дитячого малюнка? Психологи звертають увагу і на те, яким чином юний художник показав обличчя людей, а також інші частини тіла. Найбільш інформативним при цьому є зображення голови. Якщо автор пропускає ті чи інші частини особи або наносить на папір один лише його контур, то це є виразом протесту малюка до цим членам сім'ї. Цілком можливо, що саме з-за них малюк переповнений негативними емоціями.

Якщо ж юний художник зобразив без рота і очей своє обличчя, то це є ознакою його відчуженості в сім'ї, а також порушення спілкування з оточуючими людьми.

У тому разі, коли на зображенні одного з членів сім'ї ми бачимо тільки очі, то, швидше за все, ця людина постійно спостерігає за малюком і не допускає проявів жартів і витівок. Цей же родич є для дитини джерелом різних конфліктних ситуацій. Аналогічно можна проаналізувати малюнок, на якому один з членів сім'ї зображений з вухами, як у Чебурашки. Часом юний художник виділяє у родича лише один рот. Це означає, що ця людина виховує дитину, читаючи йому нескінченні повчання і нотації, культивуючи при цьому у малюка страх.

Якщо найбільшу увагу юний художник приділив голові і вималював всі її деталі, то це вказує на значимість для нього близької людини. Якщо ж дитина любить зображувати таким чином самого себе, то це говорить про те, що він надто заклопотаний власною зовнішністю. Часом юні художники, використовуючи подібний прийом, скрашують наявний у них фізичний дефект. А якщо своє обличчя у всіх деталях намалювала дівчинка? Вона, швидше за все, наслідує матері, яка на її очах часто пригладжує волосся, припудрює носик і підфарбовує губи.

Крім голови, при вивченні дитячих малюнків, необхідно звернути увагу і на руки. Якщо вони непропорційно довгі, то, швидше за все, належать тому члену сім'ї, який проявляє агресивність по відношенню до юному художнику. Іноді такого родича малюк може зобразити зовсім без рук. Таким чином він намагається символічно погасити агресію.

Якщо безруким дитина зобразив себе, це є підтвердженням його безсилля в сім'ї і відсутності у нього права голосу. Колірна гамма

Про що говорять тони фарб, які застосував у своїй роботі юний художник? Кольору в малюнках в дитячій психології розглядаються в якості індикатора тієї палітри почуттів, яка випромінюється малюком в момент спогадів про його близьких людей, зображених на папері. В виборі фарб можна розглянути нюанси і особливості емоційного ставлення юного художника до певних домочадцям або до всієї сім'ї одразу. Всі тривоги і сумніви, надії, любов і нелюбов дитини закодовані у використовуваних їм кольорах.

Все те, що подобається малюкові, він зобразить у теплих тонах. Свою прихильність до певного родичу він виділить за допомогою яскравого, соковитого кольору. Холодні тони на малюнках є підтвердженням конфліктних ситуацій. Більше всього в цьому випадку інформативний чорний колір. Він вказує на емоційне неприйняття малюком того родича, якого він включив у сюжет свого зображення.

Значення кольорів на малюнку дитини психологи розподіляють наступним чином: зелений – вираз безпеки, прагнення, наполегливості, незалежності та врівноваженості; темно-синій - потреба у спокої; червоний виражає агресію, силу волі, збудливість і підвищену активність; жовтий вказує на підвищені емоції, оптимізм, допитливість і безпосередність; фіолетовий вважається показником інтуїції і фантазії, інтелектуальної та емоційної незрілості; коричневий вказує на негативні емоції, фізичний дискомфорт, повільність і чуттєву опору відчуттів; чорний висловлює протест, нагальну потребу в змінах і руйнування.

Якщо більш за все дитина любить простий олівець і ніяк не розфарбовує свої малюнки, це говорить про його бажання закритися, про відстороненість і байдужості. Автор: Людмила Фролова 4 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Психологія дитячих малюнків: значення, розшифровка та аналіз


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.