Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Диференційно-діагностичний опитувальник (ДДО) Е. А. Климова. Тест на профорієнтацію: інтерпретація результатів


Опубликованно 30.12.2018 00:20

Диференційно-діагностичний опитувальник (ДДО) Е. А. Климова. Тест на профорієнтацію: інтерпретація результатів

Серед різного інструментарію можна виділити диференційно-діагностичний опитувальник Е. А. Климова, визначає спрямованість особистості в ту чи іншу сферу діяльності. Процедура проведення діагностики досить проста. Відповідає потрібно лише вибрати із двох запропонованих варіантів найбільш прийнятний для нього. Однак, незважаючи на легкість тестування, отримані результати в більшості випадків свідчать про реальних професійних схильностях особистості. Методи діагностики професійної спрямованості особистості

Мабуть, одним з найважливіших питань у житті людини є питання про вибір професії. Часто молоді люди, керуючись економічними міркуваннями або романтичними поривами, віддають перевагу справі, яке в майбутньому починає їх гнобити і перетворюється на необхідну тягар. Внаслідок цього професійні обов'язки виконуються формально, а робота не радує.

Однак, як правило, склалися обставини не пов'язані з індивідуальними нахилами людини до тій чи іншій сфері діяльності. Щоб уникнути казусів сьогодні існують різноманітні методики психологічного тестування, які допомагають визначити ті чи інші здібності особистості. Спеціаліст-консультант не тільки проведе діагностику, але і пояснить клієнту, як вибрати професію. Тести, як правило, проходити зовсім нескладно. Необхідно лише вдумливо і правдиво відповідати на запропоновані питання.

Серед часто використовуваних методик визначення професійних нахилів можна назвати: Опитувальник «Карта інтересів», розроблений А. Е. Голомштоком. Відповідаючи на питання, можна визначити сферу можливої майбутньої діяльності. Тест призначений і для підлітків, і для людей, охочих поміняти свою професію. Методика Л. А. Йовайши, яка допомагає визначитися з професійними нахилами і уподобаннями. Методика професійного самовизначення Дж. Голланда. Згідно даного тесту можна дізнатися тип особистості респондента та співвіднести його зі сферою діяльності. Одним з часто використовуваних тестів профорієнтації є «Диференційно-діагностичний опитувальник» (ДДО Е. А. Клімова). Мабуть, дана методика – невід'ємний інструментарій шкільних практичних психологів і консультантів служби зайнятості. Коротка біографія Е. А. Климова – творця ДДО

Автор пропонованої методики - російський психолог, психофізіолог, професор і академік Академії педагогічних наук СРСР. Протягом довгого наукового шляху Євген Олександрович став автором понад 300 монографій і статей на психологічну і педагогічну тематику. У свій час Клімов очолював журнал «Вісник Московського університету. Психологія».

Як методолог-практик Євген Олександрович вивчав взаємозв'язок професійної діяльності та індивідуальних особливостей людини і взаємозалежність цих двох категорій. Вчений зробив спробу класифікувати професії з метою подальшої профорієнтації. На основі даних досліджень був розроблений «Диференційно-діагностичний опитувальник» (ДДО) Е. А. Климова. Методика дає можливість чітко визначити сфери професійної діяльності людини. Крім того, за допомогою діагностування відбувається співвідношення індивідуальних можливостей з майбутніми трудовими обов'язками. Опис тест на профорієнтацію

ДДО Клімова створений, щоб допомогти підлітку і дорослій людині визначитися з майбутньою професією. Академік виділив п'ять провідних сфер людської життєдіяльності, яким відповідають різні професії. Е. А. Клімов вважав, що кожен індивідуум наділений певним типом мислення, навички, спосіб життя та підсвідомими прагненнями. На основі цих даних можна вирахувати психотип особистості, який розташований до тієї чи іншої професійної спрямованості. Один чоловік із задоволенням буде доглядати за тваринами, а інший – розбирати складні механізми. Покладаючись на тест на профорієнтацію ДДО Клімова Е. А., можна дізнатися свій особистісний тип і зрозуміти свої пристрасті до тієї або іншій сфері діяльності. Шкали диференціально-діагностичного опитувальника

Отже, згідно тесту, вибрати професію можна за такими напрямами: Сфера «людина - природа». Спрямованість «людина - техніка». Сфера «людина - знак». Сфера «людина - художній образ». Спрямованість «людина - людина». Опис професій категорії «людина - природа»

Ця сфера включає людей, які люблять працювати в саду і городі, вирощувати рослини і тварин, добре розбираються в біологічних науках. Предмет діяльності для представників професій «людина - природа» - це тваринний і рослинний світ, особливості їх розмноження та умови вирощування. Основні обов'язки даних фахівців – вивчати умови життя тварин і рослин, вирощування і догляд за ними, а також здійснювати профілактику захворювань представників тваринно-рослинного світу.

Як визначитися з вибором професії? Підлітку, результати тесту якого показали схильність до сфери «людина - природа», необхідно володіти такими психологічними особливостями: Високим рівнем уяви і наочно-образного мислення. Добре розвиненою інтуїцією. Терпінням і наполегливістю. Готовністю працювати в самоті, поза колективу.

Найпоширенішими професіями, що входять в дану сферу, є тваринник, ветеринар, агроном, біолог, дресирувальник, лісник і т. п. «Людина - техніка» і супутні заняття

Любителям діяльності у фізичних, хімічних чи математичних лабораторіях, а також умільцям розбирати складні механізми і читати заплутані електросхеми підійдуть професії даної категорії. Як свідчить диференційно-діагностичний опитувальник (ДДО Клімова Е. А.), об'єктами праці таких фахівців є всі технічні та енергетичні предмети. Професіонали займаються монтажем і складанням техпристроїв, їх експлуатацією, ремонтом, налагодженням та іншими видами обслуговування.

Існують такі особистісні вимоги до потенційних працівників: Високий рівень технічного і творчого мислення. Точна координація рухів. Спостережливість. Високий рівень слухового, зорового і кінестетичного сприйняття. Хороша переключення і концентрація уваги.

До професій сфери «людина - техніка» відносяться слюсар, монтажник, будівельник, електрик, водій сільськогосподарської техніки і т. д. Система професій «людина - знак»

Дану сферу можуть облюбувати люди, що воліють займатися розрахунками, кресленнями, схемами, систематизацією інформації, програмуванням. Предмет діяльності таких фахівців – цифри, формули, ноти, іноземні мови, а також схеми, креслення, звукові сигнали і т. д.

Перш ніж пройти тест і вибрати професію сфери «людина - знак», необхідно розвинути такі якості, як: Відмінна оперативна і механічна пам'ять. Логічне мислення. Терпіння. Посидючість. Високий рівень переключення та розподілу уваги.

Професії, що входять в дану систему – редактор, коректор, композитор, кресляр, радист, геодезист, звукооператор і т. д. «Людина - художній образ»: професії для обдарованих

Як визначитися з вибором професії підлітку, що володіє яким-небудь талантом? Адже не всім можливо бути математиками або технологами. Існують і так звані артистичні натури, далекі від цифр і креслень. У диференційно-діагностичному опитувальнику - ДДО Е. А. Климова - виділено цілий напрям для таких людей – група професій «людина - художній образ». Назва діяльності говорить сама за себе. Сюди входять всі спеціальності, які так чи інакше стикаються з мистецтвом. Професіонали зможуть займатися створенням, проектуванням і розмноженням художніх творів, виготовленням різноманітних тонких виробів і т. д.

Особистими вимогами до фахівців даної області є: Здатності до творчості, художньої діяльності. Високий рівень розвитку зорового сприйняття. Знання психології людини і механізмів впливу на його почуття.

Професії, що входять в дану групу, - це письменник, художник, танцюрист, ювелір, музикант, столяр-червонодеревець, друкар, маляр і т. д. Які професії входять у перелік «людина - людина»

Анкета ДДО Клімова Е. А. передбачає і систему спеціальностей, предметом яких є особистість. Професіонали даній області займаються вихованням, навчанням, лікуванням, наданням сервісних послуг, інформаційним обслуговуванням, правозахистом і т. д.

Люди, які працюють у даній сфері, повинні мати: Комунікабельністю. Доброзичливістю. Витримкою. Хорошим самопочуттям при спілкуванні з оточуючими. Самоконтролем емоційних станів. Добре розвиненою промовою. Красномовством, умінням переконувати. Пунктуальністю і акуратністю. Знання психології людей.

До професій системи «людина - людина» відносяться працівники педагогічної, медичної сфер, продавці, офіціанти, поліцейські, юристи, екскурсоводи, перукарі і т. д. Як відбувається інтерпретація результатів ДДО Клімова

Диференційно-діагностичний опитувальник як простий у використанні, так і в обробці результатів. Кожен респондент отримує чітку інструкцію вибрати з двох запропонованих варіантів найбільш прийнятний для себе. Після цього відбувається заповнення бланка ДДО Клімова Е. А. Після процедури опитування усі отримані відповіді звіряються зі спеціальним ключем, де кожен варіант відповідає певній сфері професій. Потім йде підрахунок балів. Обробка ДДО Клімова свідчить про високої схильності до певної групи спеціальностей, якщо випробуваний набрав у відповідній шкалі 7-8 балів. Якщо ж результат 2 і менше, то про даної професійної спрямованості говорити не доводиться. Автор: Світлана Сажина 11 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

Диференційно-діагностичний опитувальник (ДДО) Е. А. Климова. Тест на профорієнтацію: інтерпретація результатів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.