Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Методика "Переплутані лінії": кращий спосіб для перевірки концентрації


Опубликованно 30.12.2018 00:20

Методика

Методика «Переплутані лінії» була розроблена для того, щоб якомога точніше оцінити ступінь стійкості уваги і концентрації. Для цього використовуються спеціальні бланки з двадцятьма п'ятьма переплутаними звивистими лініями, які нумеруються з двох сторін. Нумерація йде зверху вниз. Потрібно, не торкаючись стороннім предметом або пальцем, простежити шлях ліній і назвати відповідні номери їх закінчення. Суть методики

Що таке концентрація уваги? Це здатність зосередитися на одному предметі, не розпорошуючись на оточуючих. А стійкість – це часовий показник, він визначає, наскільки довго людина може залишатися сконцентрованим. Перевіряти концентрацію і стійкість уваги за допомогою переплетених ліній здогадався в 1958 році Андре Рей. В його тесті було шістнадцять ламаних ліній з досить складним переплетенням.

Містер Рей засікав час, за який досліджуваний простежить лінії від початку до кінця. Вважав кількість допустимих помилок і на основі цього робив висновки.

Методика переплутаних ліній існує вже більше п'ятдесяти років, і за цей час вона чудово себе зарекомендувала. Її багато разів модифікували і зараз застосовують в багатьох країнах світу. На території нашої батьківщини її теж використовують. Методику переплутаних ліній для дошкільнят взагалі можна назвати знахідкою. Адже дітки сприймають її як гру.

Вітчизняні професійні психологи найчастіше віддають перевагу модифікованої методики «Переплутані лінії», яку запропонував доктор психологічних наук К. К. Платонов. У його версії кількість ліній збільшується до двадцяти п'яти, а ламані перетворюються в криві. Також Платонов знайшов можливість визначити вплив стомлюваності на проходження тесту. Але ця методика «Переплутані лінії» - для молодших школярів та старших. Для малюків вона складну вата. Їм більше підходить варіант, запропонований М. Н. Ільїної. Тут все набагато простіше. Наприклад, ліній стає всього десять, а час дослідження – п'ять хвилин. Тест для середніх і старших класів

В першу чергу потрібно створити правильні умови. Мається на увазі якісне освітлення і цілковита тиша. До закінчення тесту в оточенні дитини не повинно бути дратівливих чинників.

Для проведення тесту необхідно мати при собі бланк з лініями, секундомір, олівець, аркуш паперу. Методика «Переплутані лінії» для підлітків має два варіанти бланків.

У першому варіанті на аркуші зображені переплутані лінії. Усі вони починаються зліва і закінчуються праворуч. Потрібно простежити всі лінії, починаючи з першої по порядку. У клітці, де лінія закінчується, необхідно поставити її порядковий номер, який вказаний на її початку. Ні в якому разі не можна допомагати собі пальцями або іншими сторонніми предметами. Потрібно пройти тест якнайшвидше і з мінімальною кількістю помилок.

Другий варіант принцип має той же, але все-таки трохи відрізняється. Все ті ж двадцять п'ять ліній, тільки тепер нумерація є і правого боку. Також очима необхідно простежити хід кожної лінії, але тепер результат записується на окремий листочок двома числами, перше – це номер комірки, де лінія почалася, друге – номер комірки з її «хвостом».

Як обробляються результати

Якщо не було встановлено обмеження щодо часу, то показник вираховується по наступній формулі:

P = t * 25 / n, де Р – показник продуктивності діяльності; t – кількість секунд, витрачених на тест; n – правильні відповіді.

Отримані коефіцієнти необхідно порівняти з наступними значеннями: 861 і вище – зовсім невисокий рівень концентрації; 455-860 – цей показник відноситься до середніх; 454 і менше – висока концентрація уваги.

Якщо ж час обмежувалося, то просто потрібно перевести правильні відповіді бали. Нижче наведена таблиця.

Кількість правильних відповідей

Кількість балів

25

24

23

22

21, 20

19-17

16-14

13,12

11-8

7 і менше

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Тут з висновками все зрозуміло, чим нижче бал, тим гірше концентрація. Тестування дітей молодшого віку

Для того щоб скористатися методикою «Переплутані лінії» з дошкільниками та першокласниками, потрібно створити такі ж умови. Тільки самі тести мають спрощений вигляд. Завдання перед дитиною буде стояти та ж. Йому потрібно простежити лінії поглядом від початку до кінця. Точно так же пальцем або олівцем допомагати собі не можна.

Звичайно, за малюком треба стежити уважно відслідковувати швидкість, правильність дій, уважно вслухатися в коментарі, які він робить. Мало хто з дітей п'яти-шести років з великим ентузіазмом буде виконувати завдання. Навряд чи зацікавлять малюка чорні лінії.

У такій ситуації можна обставити все у вигляді гри. Приміром, можна сказати, що герою улюбленого мультика терміново потрібні цифри з кінців доріжок для того, щоб перемогти лиходія.

Оцінка результатів

Якщо малюк легко і вірно справляється із завданням за одну-дві хвилини – це чудово, значить стійкість його уваги на найвищому рівні. Якщо ж було витрачено трохи більше часу і допущені деякі неточності, які дитина сама ж виправив, то рівень його концентрації вище середнього. Середній результат – це якщо малюк почав помилятися ближче до кінця роботи, намагався допомагати собі пальцем. Якщо ж помилок було допущено дуже багато - значить результат нижче середнього.

Варто також зазначити, що методика "Переплутані лінії" створена не тільки для перевірки рівня концентрації уваги, але і для її стимуляції. Автор: Вікторія Дмитрівна 6 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Методика "Переплутані лінії": кращий спосіб для перевірки концентрації


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.