Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Неспокій - це... Поняття, визначення, причини появи, методи по усуненню та поради психологів


Опубликованно 31.12.2018 00:24

Неспокій - це... Поняття, визначення, причини появи, методи по усуненню та поради психологів

Кожна людина хоч раз у житті відчував почуття тривоги і неспокою, що виникає без видимих причин і стає перешкодою для здійснення планів. Одні люди справляються з цим станом відносно легко, поганий настрій проходить, і життя повертається у звичне русло. Іншої категорії людей властиві довгі переживання, які іноді призводять до меланхолії або затяжної депресії. Фахівці розібралися в причинах і наслідках занепокоєння і пропонують свої методи боротьби з цим дискомфортним станом.

Що таке занепокоєння

На думку психологів, занепокоєння – це внутрішні переживання з приводу минулих чи майбутніх подій. Такий стан є реакцією організму на уявну або реальну загрозу. Наступає дискомфорт, який повинен допомогти людині впоратися з небезпекою або постаратися її обійти. Звідси напрошується висновок, що даний стан є не чим іншим, як важливою інформацією, що допомагає людині вижити в такому складному сучасному світі.

Поняття занепокоєння – це сукупність страху і тривоги. Для багатьох ці два поняття є синонімами, але насправді це не так. Страх виникає в результаті раптово виниклої небезпеки, яка реально є загрозою для життя. Тривога може починатися там, де загроза ще не настала або її апріорі не було. Види тривожних станів

Існує безліч видів тривожних станів, але фахівці виділили ті, які мають під собою одну основу – безпричинний страх. До них відносяться: Генералізоване занепокоєння. Це дискомфортний стан, який людина відчуває тривалий час (понад півроку). Людям з синдромом ГБ властиві постійні переживання за своє майбутнє (здоров'я, фінанси, кар'єра, особисте життя), а також необгрунтований страх за своїх дітей або родичів. Вегетативними симптомами такого стану є підвищена стомлюваність, втрата концентрації уваги через нетривалий час і м'язова напруженість. Соціофобія. У людей з цим синдромом проявляється постійна тривога і занепокоєння з будь-якого приводу, коли доводиться контактувати з оточуючими. Социофобы прекрасно розуміють абсурдність своїх страхів, але нічого не можуть з цим вдіяти. Деякі бояться всіх соціальних ситуацій, які передбачають спілкування, інші переживають з приводу конкретних епізодів (публічні виступи, іспити тощо). Психологічними симптомами социофобов є перфекціонізм, потреба у визнанні, егоцентризм або надмірна вимогливість до себе. Психічні атаки. Це стан, коли людина відчуває занепокоєння, що переходить в паніку. Психічні атаки можуть бути спонтанними (виникають без видимих на те причин), ситуативними (виникають в результаті хвилювань з приводу майбутньої негативної ситуації) і умовно-ситуативними (з'являються в результаті дії алкоголю, наркотиків тощо). Фахівці стверджують, що такі атаки не мають нічого спільного з реальною загрозою, вони з'являються внаслідок перенесеної раніше психотравмуючої ситуації. Обсесивно-компульсивні розлади. Даний стан складається з двох понять. Обсессии позначають нав'язливі думки, а компульсия є діями, що здійснюються людиною для боротьби з ними. Страх, тривога і неспокій є результатом переходу обсессий до компульсиям.

Природа виникнення безпричинного занепокоєння

Психологи не можуть до кінця зрозуміти природу безпричинного занепокоєння, оскільки його виникнення можуть сприяти багато факторів. Тривога може мати як негативну, так і позитивну функцію. Іноді це почуття буває виправданим, що виникають з об'єктивних обставин. У будь-якому випадку природа занепокоєння є природною. Провокаціями можуть послужити: Психологічний фактор. Тривожний настрій виникає в результаті думок і роздумів людини. Генетичний фактор. Дисбаланс у роботі нервової системи й мозку можуть спровокувати гени. Фізичний розвиток. Спорт і фізичні навантаження загартовують людину внутрішньо і направляють гормони в потрібне русло. Неправильне харчування. Постійне переїдання або недоїдання, надмірне вживання кави, куріння, зловживання спиртними напоями може призвести до внутрішнього неспокою. Зміна обстановки. Людина може відчувати всередині почуття тривоги і занепокоєння з-за переїзду на нове місце проживання, при переході на нову роботу, вступу після школи в інший навчальний заклад і т. д. Почуття новизни і неизведанностью породжує мимовільну занепокоєння. Минулий досвід. Дуже часто стають причиною занепокоєння раніше пережиті негативні події. Побоюючись повторити свої помилки, людина відчуває непереборну тривогу.

Причини появи тривоги і страху

Причин тривоги і занепокоєння може бути безліч, але основними факторами дискомфортного стану людини прийнято вважати наступні: неправильне виховання, завдані в дитинстві травми; відсутність особистого щастя, проблеми з партнером; гендерна приналежність (жінки більш сприйнятливі, тому автоматично потрапляють у зону ризику); зайва вага (надмірна повнота часто є причиною виникнення дискомфорту); генетика (передача спадкової схильності до паніки і неспокою); перфекціонізм і надмірні вимоги до себе; специфіка темпераменту. Психологічні симптоми прояву почуття тривоги

Розібравши причини почуттів тривоги і занепокоєння, слід перейти до визначення симптомів цих емоцій. Фахівці рекомендують виявити їх у себе і придивитися до своїх близьких. Така діагностика здатна конструктивно допомогти в позбавленні від непотрібних переживань. Існують такі психологічні симптоми неспокою: пригніченість; іпохондрія; надмірні переживання; нервове напруження; підвищена збудливість; страх смерті; меланхолія. Фізичні симптоми прояву занепокоєння

Почуття тривоги і занепокоєння без причини людина може відчувати навіть на фізичному рівні. Організм не в змозі справлятися з раптово виникли стресом, тому починає реагувати наступними симптомами: втома; судоми в області м'язів; позиви до блювоти; розлад шлунка; запори; мігрень; болі в області попереку; тремтіння по тілу; болі в області серця; тремор кінцівок; підвищена пітливість; м'язові спазми; запаморочення; сухість у роті, неприємний запах; відчуття грудки в горлі.

Перша допомога при неспокої

В першу чергу необхідно знайти причину почуттів тривоги і занепокоєння. Навіть якщо здається, що її немає, це судження буде помилковим. Можливо, реальної загрози не існує, але людина даремно не буде відчувати себе дискомфортно. Якщо виявити зовнішню причину не вдалося, необхідно пошукати корінь всіх зол у стані свого здоров'я. По всій імовірності, що з організмом щось не в порядку. Але перш ніж звертатися до лікаря, слід зробити наступні кроки: Озвучити проблему. Рекомендується знайти людину, якій можна довіритися і прямо розповісти про свою проблему: «Мені тривожно, я хвилююсь...». Дуже важливим етапом буде поглянути на ситуацію з боку. Можливо, небезпека все-таки існує, а удвох можна знайти спосіб, як її усунути. Якщо безпідставне занепокоєння, близька людина допоможе заспокоїтися і повернутися до нормального життя. Відволіктися. Неспокій – це раптове почуття, яке оволодіває думками і свідомістю. Якщо охопила тривога, необхідно терміново позбавитися від негативу шляхом перемикання на щось інше. Можна поспілкуватися з людьми на нейтральні теми, подивитися захоплюючий фільм, почитати книгу. Одним словом, допомогти собі знищити в собі те зерно страху, яке може розростися до неймовірних розмірів. Зайнятися дихальною гімнастикою. Поперемінні вдихи і видихи допоможуть відновити внутрішню рівновагу. Перестане прискорено битися серце, зникне тремтіння в тілі, розслабляться м'язи. Прийняти ванну. Рекомендується прийняти розслаблюючу ванну, додавши у воду кілька крапель лавандового масла. Ця рослина відомо своїм заспокійливим ефектом, який знімає напругу навіть самої запаленої нервової системи. Після прийняття ванни необхідно випити чай з м'ятою (м'ята також володіє заспокійливим ефектом) або склянку теплого молока. Після такої релаксації треба поспати. Після сну ні про яке неспокої не буде й мови.

Як перемогти своє занепокоєння

Багато людей цікавляться, як позбутися від почуття тривоги і неспокою і чи можна це зробити самостійно. Відповідь буде однозначно позитивним. Перш ніж звертатися за допомогою до досвідчених фахівців, необхідно спробувати самостійно знайти коріння своєї проблеми. У будь-якому випадку дана практика не тільки не зможе нашкодити, але і обов'язково принесе свої плоди. Для боротьби з занепокоєнням слід вжити таких заходів: По-новому сприймати поняття. Неспокій – це чутливість і співчуття. Це умовивід має прийти в голову людині, яка відчуває внутрішній дискомфорт. Наявність такої емоції говорить про те, що людина зацікавлена в ситуації, за якої хвилюється, йому не все одно. Необхідно визнати занепокоєння позитивним аспектом, абстрагуватися від проблем і назвати їх завданнями. Концентруватися на вирішенні проблеми, а не на неї саму. Необхідно шукати причини почуття тривоги і неспокою, докопуючись до самої суті. Не варто плекати негатив, «накрутивши» себе до межі. Реальне розуміння того, що відбувається, допоможе позбутися від страху. Розрізняти реальну проблему. Необхідно реально бачити перед собою проблему, а не вигадувати її. Уява людини може створювати безліч ілюзій, які не відповідають дійсності. Внутрішня гармонія дозволяє об'єктивно оцінити небезпеку, що насувається і не чекати підступу там, де її апріорі не може бути. Прислухатися до своїх відчуттів. Необхідно зізнатися собі в своєму страху, погодитися з тим, що така емоція реально існує. Коли людина думає про свою тривогу, активізується та частина мозку, яка відповідає за думки і дії. Само по собі включається відчуття абсолютного контролю. Мозок починає допомагати своєму господареві, замість того, щоб руйнувати його зсередини. Визнати занепокоєння своїм союзником. Постійне почуття тривоги і неспокою, заважає жити людині, порушуючи його звичний уклад. Необхідно сприймати тривогу як інтуїцію, яка підказує, що щось пішло не так, а значить, потрібно зайнятися пошуком правильного вирішення проблем. Не потрібно боятися цього почуття, потрібно постаратися вступити з ним в «діалог». Зустрітися зі своїми страхами. Страх здатний перебільшувати всі події, що відбуваються, надаючи їм жахливу форму. Кожна людина може згадати про ситуацію, якої дуже побоювався. Але в підсумку все вирішилося, причому зробити це відмовився, як правило, набагато простіше, ніж уявлялося. Саме так слід чинити зі своїм занепокоєнням. Необхідно представити самий сумний результат події, яка викликає страх. Проаналізувати, чим може загрожувати такий результат і як після цього жити далі. Подумки зустрівшись з джерелом своїх побоювань, людина зрозуміє, що очікування набагато страшніше, ніж дійсність.

Як лікувати

Якщо внутрішній дискомфорт перейшов у хронічну стадію, фахівці рекомендують спробувати позбутися від тривоги і занепокоєння з допомогою лікарських засобів. У разі пережитих негараздів або нервового виснаження дана терапія є самим розумним рішенням. Серед ліків найбільш популярними є: «Ново-пасит». Цей засіб допомагає позбутися тривожного стану і від безсоння. Рекомендується приймати по одній таблетці три рази на день, курс лікування призначається лікарем і залежить від індивідуальних особливостей людини. «Персен». Засіб має аналогічну дію (заспокоює нервову систему, нормалізує сон). Таблетки приймати за дві штуки три рази в день, курс триває не більше восьми тижнів. Валеріана. Цей засіб є найбільш поширеним і популярним. Досить випивати по дві таблетки на день - і максимум через три тижні тривожні симптоми залишаться в минулому.

Як позбутися від тривоги і занепокоєння, найкраще розкажуть досвідчені психотерапевти. Якщо проблема досить глибоко вкоренилася, слід звернутися до фахівців. Вони допоможуть дістати з підсвідомості всі страхи і тривоги і подивитися на них з іншого ракурсу. Новітні методики лікування даного досягли небувалих вершин. Успіхи в цій галузі дають гарантію повного позбавлення від дискомфорту і дозволяють повернутися в нормальний режим спокійного життя. Поради психологів

На тему занепокоєння написано багато праць, оскільки це питання є особливо привабливим для психологів. Дейл Карнегі у своєму бестселері «Як перестати турбуватися і почати жити» описав самий (на його погляд) дієвий спосіб боротьби з тривогою. Він полягає в тому, що людині необхідно відпочивати до того, як він відчує втому, а не після того, коли він вже втомився.

Важливими також є поради інших досвідчених фахівців, які радять промовляти афірмації (короткий позитивне висловлювання, що виключає частинку «не»). Необхідно щодня протягом 3 тижнів давати собі позитивні установки. Психологами відмічено, що навіть якщо не вірити у все сказане, воно обов'язково рано чи пізно збудеться.

Розумним радою також є рішення виключити зі свого життя негативні новини. Як можна більше уваги приділяти всього позитивного і прекрасного. Необхідно на час відмовитися від перегляду кримінальних новин, зведень про катастрофах і війнах. На все в житті постарайтеся дивитися з любов'ю і нічого не боятися, тільки так можна перемогти свої страхи і занепокоєння. Автор: Маруся Кіт 6 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Неспокій - це... Поняття, визначення, причини появи, методи по усуненню та поради психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.