- snp.crimea.ua - http://snp.crimea.ua/ -

Гештальтпсихологія: представники, поняття, принципи, методи та характеристики

Опубликованно 30 Сентября 2018, в 20:35 в разделе Развлечения | Нет комментариев.

stemcell

Гештальтпсихологія є напрямком у психології, що виник в Німеччині. Вона дозволяє вивчити і зрозуміти психіку з точки зору цілісних структур, які первинні по відношенню до певних компонентів.

Дана стаття допоможе вам зрозуміти, що таке теорія гештальтпсихології і хто є її представниками. Далі будуть розглянуті такі моменти, як історія виникнення цього напряму психології, а також які принципи закладені в його основу. Визначення та поняття

Перш ніж розглянути ідеї і принципи, необхідно дати визначення основним поняттям гештальтпсихології. Це психологічний напрямок, яке націлене на пояснення сприймання, мислення і особистості в цілому.

Даний напрямок побудовано на гештальтах – формах організації, яка створює цілісність психологічних явищ. Іншими словами, гештальт – це деяка структура, що володіє цілісними якостями, на відміну від суми своїх складових. Приміром, портрет або фотографія певної людини включає в себе набір певних елементів, проте інші люди сприймають образ в сукупності (при цьому в кожному окремому випадку він сприймається по-різному). Історія виникнення даного психологічного напрямку

Історія розвитку напрямку гештальтпсихології бере свій початок в 1912 році, коли Макс Вертгеймер випустив свою першу наукову роботу на дану тематику. Ця праця ґрунтувався на тому, що Вертгеймер поставив під сумнів загальноприйняте уявлення про наявність окремо існуючих елементів у процесі сприйняття чого-небудь. Завдяки цьому 20-ті роки увійшли в історію як період розвитку школи гештальтпсихології. Основні особистості, які фігурували у зародженні даного напрямку: Макс Вертгеймер. Курт Коффка. Вольфганг Келер. Курт Левін.

Ці вчені внесли неоціненний внесок у розвиток даного напрямку. Однак докладніше про цих представників гештальтпсихології буде розказано трохи пізніше. Ці люди ставили перед собою складне завдання. Перші і основні представники гештальтпсихології були тими, хто хотів перенести фізичні закони на психологічні явища.

Принципи даного психологічного напрямку

Представники гештальтпсихології встановили, що єдність сприйняття, а також його впорядкованість досягаються на підставі наступних принципів: Близькість (стимули, які мають близьке розташування, мають тенденцію сприйматися не окремо, а сукупно). Схожість (стимули, що мають схожий розмір, форму, колір або ж обрис, сприйматися сукупно). Цілісність (сприйняття має тенденцію до спрощення і цілісності). Замкнутість (описує тенденцію завершувати яку-небудь фігуру так, що вона набуває цілісну форму). Смежность (близьке положення стимулів в часі і просторі). Загальна зона (принципи гештальт формують повсякденне сприйняття так само, як і минулий досвід). Принцип фігури і фону (все, що наділяється змістом, виступає в ролі фігури, яка має менш структурований фон).

Керуючись даними принципами, представники гештальтпсихології змогли визначити основні положення даного напрямку психології. Основні положення

Виходячи з принципів можна описати основні положення наступним чином: Всі процеси психології – це цілісні процеси, що мають свою структуру, що має свій набір конкретних елементів, які завжди будуть вторинними по відношенню до неї. Виходячи з цього предмет гештальтпсихології – це свідомість, яка має структуру, наповнену тісно пов'язаними елементами. Сприйняття має таку особливість, як константность. Це говорить про те, що константность сприйняття – це відносна незмінність певних властивостей, якими володіють предмети (при наявності змін умови сприйняття). Наприклад, це може бути константность освітлення або ж кольору. Основоположні ідеї гештальтпсихології

Представники даної школи визначили такі основні ідеї цього напряму психології: Свідомість – це цілісне і динамічне поле, в якому всі його точки знаходяться в постійній взаємодії один з одним. Створення аналізується за допомогою гештальтів. Гештальт – цілісна структура. Гештальти досліджуються шляхом об'єктивного спостереження й опису змісту сприйняття. Відчуття не є основою сприйняття, так як перше не може існувати фізично. Основний психічний процес – це зорове сприйняття, яке визначає розвиненість психіки і підпорядковане своїм закономірностям. Мислення – це процес, який не формується на підставі досвіду. Мислення є процесом вирішення певних завдань, який здійснюється через «інсайт».

Визначивши, що це за напрям в психології, а також розібравшись у його основі, слід більш детальніше описати, хто є представниками гештальтпсихології, а також який внесок вони внесли в розвиток цієї наукової галузі. Макс Вертгеймер

Як вже зазначалося раніше, Макс Вертгеймер є основоположником гештальтпсихології. Народився вчений в Чехії, однак свою наукову діяльність він вів у Німеччині.

Згідно з історичними даними, Макса Вертгеймера під час відпочинку відвідала думка провести експеримент для того щоб зрозуміти, чому людина може бачити рух певного предмета в той момент, коли насправді вона відсутня. Зійшовши на пероні Франкфурта, Вертгеймер придбав звичайний іграшковий стробоскоп з метою провести експеримент прямо в готелі. Вже через деякий час вчений продовжив свої спостереження в більш офіційній обстановці у Франкфуртському університеті.

В цілому дані дослідження були спрямовані на вивчення сприйняття руху предметів, якого не відбувається насправді. В ході експерименту вчений використовував термін «враження руху». За допомогою такого приладу, як тахістоскоп, Макс Вертгеймер пропускав промінь світла через невеликі отвори іграшки (одна проріз іграшки розташовувалася вертикально, а друга мала відхилення від першої на двадцять - тридцять градусів).

У процесі дослідження промінь світла пропускали через першу проріз, а потім через другу. Коли світло проходило через другу щілину, то інтервал часу збільшували до двохсот мілісекунд. У цьому випадку учасники експерименту спостерігали, як світ з'являється спочатку в першій, а в подальшому і в другій щілини. Однак якщо часовий проміжок освітлення другий прорізи скорочували, то складалося враження, що обидві щілинки висвітлені постійно. А при освітленні другий прорізи протягом 60 мілісекунд здавалося, що світ постійно переміщується від однієї прорізи до другої, а потім повертається назад.

Вчений переконався, що таке явище по-своєму є елементарним, але в той же час є щось відмінне від одного або навіть декількох простих відчуттів. В подальшому Макс Вертгеймер дав цьому явищу назву «фі-феномен».

Багато хто намагався спростувати результати цього експерименту. Зокрема, теорія Вундта підтверджувала, що повинно було створюватися сприйняття двох світлових смужок, які знаходяться по сусідству, але при цьому нічого більше. Проте наскільки б строго проводилася інтроспекція в експерименті Вертхеймера, смужка продовжувала рухатися, і пояснити це явище за допомогою наявних теоретичних позицій ніяк не вдавалося. В даному експерименті цілим було рух світлової лінії, а сумою складових елементів – дві нерухомі лінії світла.

Досвід Вертхеймера кинув виклик звичної атомістичної ассоціаністської психології. Результати експерименту були опубліковані в 1912 році. Так було покладено початок гештальтпсихології. Курт Коффка

Ще одним представником гештальтпсихології є Курт Коффка. Він був німецько-американським психологом, який вів свою наукову діяльність разом з Вертхеймером.

Він присвятив достатній час, щоб зрозуміти, як улаштовано сприйняття і з чого вона формується. В процесі своєї наукової діяльності він встановив, що з'являється на світ дитина ще не має сформованих гештальтів. Наприклад, маленька дитина може і не дізнатися навіть близької людини, якщо той змінить деякі деталі своєї зовнішності. Однак у процесі життєдіяльності в кожної людини відбувається формування гештальтів. З часом дитина вже стає здатним дізнатися маму або бабусю, навіть якщо вони змінять колір волосся, стрижку або будь-який інший елемент зовнішності, який відрізняє їх від інших, сторонніх жінок. Вольфганг Келер (Келлер)

Гештальтпсихологія як науковий область багатьом зобов'язана цьому вченому, так як він написав безліч книг, які стали основою теорії, і провів кілька дивних експериментів. Келер був упевнений, що фізика як наука повинна мати певну зв'язок з психологією.

У 1913 році Келер відправився на Канарські острови, де він вивчав поведінку шимпанзе. В одному з експериментів учений поміщав банан для тварин за межі клітини. Фрукт був обв'язаний мотузкою, і шимпанзе легко вирішував цю задачу – тварина просто тягнуло за мотузку і наближало до себе частування. Келер зробив висновок, що це проста задача для тварини, і ускладнив її. Вчений простягнув до банану кілька мотузок, і шимпанзе не знав, яка з них веде до частування, тому частіше помилявся. Келер зробив висновок, що рішення тварини в цій ситуації є неусвідомленим.

Хід іншого експерименту був трохи іншим. Банан поміщали так само за межами клітини, а між ними клали палицю (навпроти банана). У цьому випадку тварина сприймало всі предмети як елементи однієї ситуації і з легкістю пододвигало до собі ласощі. Однак коли палиця лежала в іншому кінці клітини, шимпанзе не сприймало предмети як елементи однієї ситуації.

Третій експеримент проводився в схожих умовах. Точно так само банан містився поза клітини недоступному на відстані, а мавпам давали в руки дві палиці, які були занадто короткими, щоб дістати плід. Для вирішення завдання тварині було необхідно вставити одну палицю в іншу і дістати частування.

Суть всіх цих експериментів зводилася до одного – порівняти результати сприйняття об'єктів у різних ситуаціях. Всі ці приклади, точно так само, як і експеримент Макса Вертгеймера зі світлом, довели, що перцептивний досвід має якість цілісності (завершеності), чого не мають його складові. Іншими словами, перцепція – це гештальт, а спроба розкласти його на складові закінчується невдачею.

Дослідження дали зрозуміти Келеру, що тварини вирішували поставлені завдання або шляхом спроб і помилок, або за допомогою раптового усвідомлення. Таким чином був сформований висновок – об'єкти, що лежать в полі сприйняття одного і не пов'язані між собою, при вирішенні завдань з'єднуються в загальну структуру, усвідомлення якої допомагає вирішити проблему. Курт Левін

Цей вчений висунув теорію, сравнивающую тиску соціуму, що визначає поведінку людини з різними фізичними силами (внутрішні – почуття, зовнішні - сприйняття чужих бажань або очікувань). Дана теорія має назву «теорія поля».

Левін стверджував, що особистість – це система, в якій є субсистеми, що знаходяться у взаємодії. Проводячи свої експерименти, Левін зазначав, що коли особливість активна, стан субсистеми напружене, а при перериванні діяльності воно все одно буде в напрузі до моменту повернення до виконання дії. У разі якщо логічне завершення дії відсутня, то напруга субституируется або дренажируется.

Кажучи простими словами, Левін намагався довести взаємозв'язок поведінки людини та оточення. Цей учений пішов від ідей впливу досвіду на структуру особистості. Теорія поля свідчить, що людська поведінка абсолютно не залежить від майбутнього або минулого, але при цьому воно залежить від цього. Гештальтпсихологія і гештальт-терапія: визначення та відмінності

Останнім часом гештальт-терапія стала дуже популярним напрямком психотерапії. Методи гештальтпсихології та гештальт-терапії різні, а також друга частіше піддається критиці з боку прихильників першою.

Як стверджують деякі джерела, Фріц Перлз – вчений, який вважається засновником гештальт-терапії, що не має відношення до наукової школи гештальтпсихології. Він синтезував психоаналіз, ідеї біоенергетики та гештальтпсихології. Однак від школи, яку заснував Макс Вертгеймер, в даному напрямку терапії немає нічого. Деякі джерела стверджують, що насправді прив'язка до гештальтпсихології була всього лише рекламним ходом, для залучення уваги до синтезированному напрям психотерапії.

При цьому інші джерела зазначають, що така терапія все-таки пов'язана зі школою гештальтпсихології. Однак цей зв'язок не пряма, але вона все ж таки є. Висновок

Розібравшись докладним чином у тому, хто є представниками гештальтпсихології, а також що являє собою цей напрямок наукової діяльності, можна зробити висновок, що воно спрямовано на вивчення сприйняття, яке є цілісною структурою.

Гештальт-підходи з часом проникли в багато наукові області. Приміром, в патопсихології або теорії особистості, а також такі підходи зустрічаються в соціальній психології, психології навчання і сприйняття. На сьогоднішній день важко уявити такі наукові галузі, як необихевиормзм або когнітивну психологію, без гештальтпсихології.

Як вже було зазначено раніше, основними представниками гештальтпсихології є Вертгеймер, Коффка, Левін і Келер. Дізнавшись про діяльність цих людей, можна зрозуміти, що даний напрямок зіграло величезну роль у розвитку світової психології. Автор: Настасья Крахина 30 Вересня 2018

Полный текст  →

Источник: radioera.com.ua.


URL сайта: http://snp.crimea.ua/

URL новости: http://snp.crimea.ua/news/10655/

Copyright © 2024 snp.crimea.ua. При использовании материалов сайта, пожалуйста ставтье прямую ссылку на наш сайт.