- snp.crimea.ua - http://snp.crimea.ua/ -

Польове поведінка дитини: причини, що робити

Опубликованно 4 Ноября 2018, в 06:42 в разделе Развлечения | Нет комментариев.

stemcell

Швидше за все, така поведінка для вашої дитини є нормою. Демонструючи дитячу безпосередність, він спонтанно реагує на будь-який зовнішній подразник, що зацікавив його, або своєю формою або кольором, або сукупністю декількох якостей. Якщо хлопчик або дівчинка перебуває у віці до 3 років, це можна віднести до несформованість вольової сфери. Однак з плином часу батьки чи близькі люди помічають, що поведінка малюка не піддається контролю: його реакції продовжують залишатися імпульсивними, незважаючи на всю проведену виховну та роз'яснювальну роботу. Можливо, що в цей період в сім'ї пролунає словосполучення "польове поведінка". Спонтанний порив

Зрозуміло, батькам завжди доріг їхня дитина, і якщо щось з ним не так, це завжди привід не тільки задуматися, а почати робити якісь дії. І перше, що слід зробити - це поспостерігати за поведінкою дитини в контексті зібраної інформації про межі норми і з урахуванням даних про польовому поведінці. Для початку звернемося до термінології та симптоматиці і почнемо з визначення.

Польове поведінка дитини - це його реакції, обумовлені не особистими усвідомленими бажаннями і мотивацією, а стимулами зовнішнього середовища. Слід враховувати слабкість або повна відсутність внутрішніх спонукань, пригнічуваних навколишнього ситуацією.

Грамотний психолог чи психіатр, а також наглядова батько може з великою часткою ймовірності припустити напрямок активності дитини з вираженим польовим поведінкою, враховуючи розташування предметів у приміщенні.

Така дитина буде послідовно реагувати спочатку на зовнішні подразники, що знаходяться в безпосередній близькості від нього, а потім, у міру просування, зверне увагу на більш віддалені предмети.

Польове поведінка дитини - це одна з ознак порушених емоційних зв'язків і несформованою вольової сфери, при яких у нього утруднений або повністю відсутній самостійний контроль своїх дій. Чим обумовлено

Отже, дитина проявляє нестандартна поведінка, і батьки це помітили. Розберемося з можливими причинами і наслідками. У деяких випадках польове поведінка є результатом ураження головного мозку, тобто можна говорити про органічних порушеннях. Це може траплятися в результаті травм, отриманих плодом під час вагітності, або ж бути наслідком травмування малюка після його народження.

Але найчастіше фіксуються причини, пов'язані з психічними відхиленнями, тобто неорганічне походження польового поведінки, яке тягне за собою проблеми в інтелектуальній сфері, що відображається на раціональному мисленні.

Якщо вчасно не почати корекційну роботу, то подальші наслідки невтішні: труднощі в соціальних контактах, що позначиться, по-перше, на процесі гри з однолітками, а по-друге, на результати навчання в школі. Принцип дії

Вперше про поняття польового поведінки заговорив американський психолог Курт Левін. Він провів серію дослідів, які наочно продемонстрували вплив поля предмета на суб'єкта. Вчений встановив, що у дитини раннього віку польове поведінка є нормою. Однак після трьох років спостерігається перехід від імпульсивної поведінки до більш усвідомленого, в якому переважає вольовий початок. Але сліди раннього поведінкового патерну залишаються записаними у підсвідомій пам'яті.

Тому в той момент, коли мозок дорослої людини не зайнятий яким-небудь видом конструктивної діяльності і перебуває у стані "несвідомого блукання", імпульсивні реакції починають переважати над усвідомленими. І досліди К. Левіна переконливо доводять це. Спостереження через скло Гізела

Американський психолог зробив серію досвідів, алгоритм дії яких був наступним: по оголошенню в газеті запрошувалися бажаючі взяти участь у психологічних дослідах; які висловили таке бажання і прийшли в лабораторію залишали в кімнаті очікування на деякий час; у приміщенні були в довільному порядку розташовані різні предмети, такі як дзвіночок, письмове приладдя, вироби з бісеру тощо; за залишеними в кімнаті очікування дослідник спостерігав через скло Гізела, так що випробовувані спостерігача не бачили.

Результат: кожен випробуваний, незалежно від рівня його інтелектуального розвитку, в т. ч. і професорсько-викладацький склад інституту психології р. Берліна, несвідомо маніпулював розташованими в кімнаті речами: переставляючи їх з місця на місце, розглядаючи, гортаючи книги і обов'язково дзвонячи в дзвіночок.

Питання в наступному: з якої причини випробовувані надходили абсолютно ірраціональним способом?

К. Левін прийшов до висновку, що під час вимушеної бездіяльності, коли мозок пускається "у вільне плавання", на людську поведінку впливає фактор середовища, і названо було це в психології польовим поведінкою. Властивості предметів

Розглянемо механізм впливу предметів на сприйняття дитини. Кожна річ, що перебуває у полі зору малюка, є для нього або привабливою, або ні. Само собою, що привабливі об'єкти мають певну "силу тяжіння", опиратися якій дитина не може і не хоче. Таким чином, його поведінка і вектор руху управляються силою привабливості предмета. Припустимо, в поле зору малюка потрапила цукерка: вона знаходиться на столі, притягує його і володіє його увагою. І поки вона перебуває у фокусі його уваги, дитина спрямовується до бажаного предмета. Однак якщо цукерка пропала з виду, то в цьому випадку і напрямок руху змінюється, внаслідок чого досягнення бажаного неможливо.

Для наочності американський психолог це ж поведінка ілюстрував іншим прикладом. Дитина бачить камінь і хоче на нього сісти. Для цього необхідно дістатися до каменя, піднятися і, нарешті, сісти на нього. Перша дія успішно здійснено, але сісти на камінь можливо тільки за умови, якщо повернутися до нього спиною. Однак при цьому камінь зникає з виду, т. е. дитина перестає бачити. Відповідно, відбувається зупинка руху, т. к. напрямок втрачено. Щоб відновити картинку, дитина змушений повернутися до каменя, але при цьому сісти на нього він знову-таки не може. Тоді включається варіант "В": треба просто лягти на камінь і обхопити його руками. Що дитина робить.

Левін зазначав, що близькість об'єкта і бажання його отримати знаходяться у дитини в прямій пропорційній залежності. Взаємодія з соціумом

Час йде, і з ним з'являється розуміння ролі соціуму. У дитинстві для дитини не було посередників, між ним і об'єктом тяжіння: він простягав руку до жаданого предмету або вперто йшов до неї за найкоротшим маршрутом, сприймаючи з'являються перешкоди як справжнє горе.

З часом стиль поведінки змінюється: дитина розуміє, що до об'єкта можна наблизитися за допомогою більш високого і сильного дорослого, який зможе дістати те, що дитині не під силу.

Ще через деякий час дитина виявляє здатність обмежувати себе у своїх бажаннях, усвідомлюючи, що не всі вони досяжні примітивним способом. І тут можна побачити, що відбувається розмежування польового і вольової поведінки.

Повернемося знову до теорії К. Левіна, у якій вказана різниця між позитивною і негативною валентністю предметів: позитивні привабливі для суб'єкта, а негативних він уникає. На основі цього дитина отримує той самий емпіричний досвід, який формує свідоме ставлення до навколишнього світу або вольове поведінка. Розуміючи, що можна, а що не можна, особистість управляє своїм ставленням до валентності об'єктів, виходячи з-під їх влади.

При польовому поведінці людей залишається під впливом поля. Можна сказати, що прекрасної "живильним середовищем" для прояви такої поведінки є нудьга. Кожен батько помічав, що коли дитині нічим зайнятися, він буквально "притягується" до предметів, мимохідь завдаючи їм шкоди. Організований простір

Виникає питання: що робити, якщо дитина проявляє ознаки польового поведінки? По-перше, якщо малюк не досяг віку 3 років, батькам необхідно брати відповідальність за його поведінку на себе.

По-друге, якщо ж мова йде про дітей від 3 років, то тут вже необхідні коригувальні поведінка заходи: формування простору, в межах якого дитина може чіпати привабливі для нього речі, а за його межами знаходяться предмети "табу"; перелік речей, які не можна брати без дозволу і без нагляду дорослих: праска, комп'ютер, телефон і т. п.

Початок шкільних занять також є предметом спостереження і висновків для батьків: якщо при виконанні завдання дитина користується шкільним приладдям не за призначенням (будує з фломастерів будиночок), можливо, він знаходиться у владі нудьги.

У цьому випадку подбайте і про структуруванні часу вашої дитини, і про те, щоб заняття були для нього по-справжньому цікаві. І незайвим буде навчити його залишати на робочому столі тільки предмети, що мають відношення до заняття. Діти індиго

Звичайним дітям досить систематично приділяти увагу, контролювати їх вільний час, надавати допомогу у виборі захоплень, і тоді їх розвиток відповідають критеріям норми. Інакше йде справа з польовим поведінкою у дітей з аутизмом. Незважаючи на те, що статистика невблаганно фіксує збільшення кількості таких дітей, на державному рівні її воліють не помічати.

Для порівняння можна зазначити, що в США проводиться обстеження дітей до року із застосуванням спеціальних тестів на наявність ознак аутистичного поведінки. У разі якщо такі виявлені ознаки, протягом місяця державні служби готують документ, в якому зазначені: місце корекційних занять з дитиною, час, лікуючий лікар, прописана програма занять. Даний документ вручається батькам і починається програма реабілітації.

І тут слід зазначити, що польове поведінка - це симптом, причому досить важливий у переліку ознак аутизму. І, відповідно, чим раніш буде звернено увагу на характерні ознаки захворювання, тим ефективнішими будуть корекційні заняття. Перші ознаки

Грамотний дитячий педіатр може виявити ознаки аутизму у дитини в тримісячному віці. Проблема в тому, що таких фахівців у Росії - одиниці. І це незважаючи на те, що, згідно з даними ООН, кожен з 50 хлопчиків хворий аутизмом, серед дівчаток ситуація краще, проте одна з 250 також має ознаки цього захворювання. І слід звернути увагу, що дані надані не Всесвітньою організацією охорони здоров'я, а ООН, що свідчить про те, що проблема придбала глобальний рівень.

Отже, в Росії батькам слід сподіватися тільки на себе в частині первинної діагностики. А тому нижче - перші ознаки аутизму, які виявляються при щоденному контакті і спостереженні за поведінкою дитини з боку, як правило. матері. До року це: бідність міміки і жестів у дитини; відсутність відповідної посмішки; не відбувається впізнавання матері та інших осіб, які здійснюють щоденний догляд.

Після року: повільно розвивається мова або взагалі немає суттєвих зрушень; після певного моменту може статися регрес мовленнєвих навичок; не настає або явно не проявляється "вік питань"; відсутня можливість діалогу; відсутня нормальна реакція на прохання; немає прагнення брати участь у колективних іграх; боязнь близького контакту з однолітками, уникнення; не формулює прохання; довгий час присутній ехолалія і неологізми в мові; використання 2-го і 3-го особи для визначення себе. Національні особливості діагностики

Скажімо прямо: в даний час дослідження, спрямовані на виявлення причин аутизму і способів його ефективного подолання ведуться в багатьох країнах. Однак результат розчаровує: немає відповіді на питання "Чому?". І, відповідно, немає "чарівної таблетки".

А якщо ви живете в Росії, то вас чекає ще й відсутність кваліфікованої допомоги, т. к. педіатрами в нашій країні не проводиться обстеження дітей до року із застосуванням спеціальних тестів на предмет діагностування ознак аутизму. Як правило, навіть якщо батьки спостерігають деякі відхилення, зазначені вище, у своєї дитини, то йому "кваліфіковано" можуть порадити у дільничній поліклініці "почекати, поки переросте".

Однак це не той випадок, коли ви маєте право чекати: у вас немає. Тому, якщо ви не отримали допомоги в найближчій поліклініці, а особливості розвитку вашої дитини явно не вписуються в межі норми, то знайдіть в інтернеті найближчий центр, в якому займаються такими дітьми, запишіться на консультацію до фахівця і починайте збирати інформацію.

Інформацію вам необхідно збирати на основі скрупульозних спостережень за поведінкою вашої дитини, в т. ч.: коли заговорив, коли почав впізнавати вас і відрізняти близьких людей від чужих, як реагує на незнайому обстановку і т. п. Довга дорога

Отже, ми розглянули особливості поведінки дітей, обумовлені привабливістю об'єкта.

Слід зазначити, що при аутизмі польове поведінка має суттєві відмінності від вікових проявів. Найбільш явні ознаки неможливо не помітити: у цих дітей не формується вибірковість при взаємодії з людьми та об'єктами навколишнього світу; вони демонструють повне відсторонення від реальності; мімічні або вербальні реакції на ситуацію практично відсутні; на стан явного фізичного дискомфорту (холод, гуркіт, опік) вони не дають реакції; з часом у них розвивається периферичний зір, що дозволяє їм чудово орієнтуватися в просторі; вони можуть чимось зацікавитися, але залучатися в активну взаємодію не будуть; навички самообслуговування у таких дітей формуються з великим трудом.

Це далеко не повний перелік відхилень, присутніх у аутистів. І, так, існує класифікація цього захворювання, згідно з якою люди з ознаками аутистических відхилень розмежовані з урахуванням переважаючих моделей поведінки.

Величезна роль у корекційній роботі з аутистами відводиться в нашій країні саме батькам з тієї причини, що заняття з дитиною мають тривати не менше п'яти годин. А тому мамі або татові слід оволодіти під керівництвом фахівця комплексом корекційних вправ і цілеспрямовано займатися з дитиною. Як показує практика, це дає гарні результати. Автор: Роман Трухтанов 2 Листопада, 2018

Полный текст  →

Источник: radioera.com.ua.


URL сайта: http://snp.crimea.ua/

URL новости: http://snp.crimea.ua/news/10965/

Copyright © 2024 snp.crimea.ua. При использовании материалов сайта, пожалуйста ставтье прямую ссылку на наш сайт.