- snp.crimea.ua - http://snp.crimea.ua/ -

Героїнова ломка: симптоми і методи лікування

Опубликованно 6 Декабря 2018, в 00:36 в разделе Развлечения | Нет комментариев.

stemcell

Героїнова ломка - стан, в яке потрапляє організм людини після припинення прийняття наркотику. Героинщиком стати дуже легко, деяким достатньо одного-двох прийомів, щоб «заробити» залежність. А ось розпрощатися з поганню набагато складніше. Більшість наркоманів бояться лікування саме через ломку, під час якої доводиться переживати жахливий страх і біль. Змінений стан свідомості

Наркотиком є будь-яка речовина, яке, потрапляючи в організм, викликає змінений стан свідомості (далі ІСС) людини. Це особливий стан, незвичне, коли втрачається відчуття часу. Звичайне стандартне, понятійне мислення змінюється на образне і чуттєве. Зникають проблеми, фізичні та психічні вади, все навколо стає яскравішим і ближче.

Це помітно не тільки самій людині, але і оточуючим його людям. Досягти ІСС можна за допомогою гіпнозу, трансу, алкоголю, деяких лікарських препаратів, наркотиків.

Наркотик

На сьогоднішній день відома велика кількість натуральних і синтетичних наркотиків та наркотичних речовин. Героїн - наркотик, є опіоїдним препаратом, який отримано з морфіну. У природному вигляді зустрічається в певних різновидах маку. Вони ростуть найкраще в теплих сухих кліматичних зонах. Таких як Південна Америка, Мексика і південна Азія. Як правило, героїн продається у вигляді білого або коричневого порошку, чи липкою чорної смоли. Її часто змішують з іншими речовинами, такими як борошно, цукор, сухе молоко, знеболюючі засоби, крохмаль. Робиться це для того, щоб дати дилерам більше продукту і тим самим збільшити прибуток.

Статистика

Чи можна померти від героїнової ломки? Можна. В останні роки використання героїну зросла. Це призвело до збільшення смертності від передозування більш ніж втричі. Представники Управління з контролю над наркотиками США (DЕА) вважають, що збільшення смертності від передозування героїну обумовлено наступними факторами: Сьогоднішній героїн дешевше і часто чистішими, що призводить до випадкового передозування. Збільшується кількість молодих недосвідчених людей, які починають вживання героїну (вперше пробують цей наркотик люди від вісімнадцяти до двадцяти п'яти років). Колишні споживачі героїну, які повертаються до вживання, втрачають толерантність до наркотику.

Героїн - наркотик, який викликає звикання і стійку залежність буквально після двох-трьох проб.

Профілактика

Наркоманія – важкий недуг. Мучиться сам хворий, нестерпно страждають його близькі. Про шкоду і небезпеку наркотику для людини твердять мало не на кожному кроці з самого раннього віку. Наркоманами лякають дітей бабусі і мами. У школах та інших навчально-виховних закладах проводять заняття з профілактики залежності. Проводять тест на наркозалежність, щоб виявляти дітей, які вживають наркотики. Використовують нові, інтерактивні прийоми і засоби, щоб посилити враження від інформації про наслідки вживання наркотику. Інтернет і телебачення розповідають про реальні життєві історії знаменитих людей і не тільки.

Що ж змушує молоду людину все-таки спробувати раз, другий, а потім махнути на все рукою і остаточно продати душу героїну, кокаїну і іншої нечисті? Відчуття самотності, незатребуваності, почуття неповноцінності, занижена самооцінка, відсутність контакту з дорослими, з одного боку. Вседозволеність, відсутність моралі, втеча від нудьги, бажання нових відчуттів, з іншого. Хто входить до групи ризику?

Близько 90 відсотків всіх випадків наркозалежності - це молоді люди у віці від чотирнадцяти до двадцяти п'яти років. І чим раніше відбудеться перша проба, тим імовірніше, що вживання стане регулярним, а воно, у свою чергу, переросте в серйозну залежність.

Особи, які розповсюджують наркотики, вибирають особистості з наступними особливостями. Вкрай невпевнені в собі люди. Відсутні або неясно виражені такі риси характеру, як самоконтроль і самодисципліна. Порушення емоційного реагування. Схильність до самобичування, депресивних станів.

Особливості фізіології організму впливають на резистентність до речовин, здатним змінювати свідомість. Особи з порушеннями роботи нервової системи, аномаліями розвитку, нащадки наркоманів і алкоголіків, через зниження опірності дії отруйної речовини, схильні до швидкого звикання і залежності.

Значення соціальних факторів різноманітно. Якщо зовсім недавно в групу ризику автоматично заносили дітей з неблагополучних сімей, алкоголіків або наркоманів, то нині все більше «хворіють» діти з досить забезпечених і благополучних (з точки зору оточуючих) сімей. Ці діти - ласий шматочок для наркодилера. Вони забезпечені матеріально і цілком платоспроможні тривалий період часу. Зайняті батьки помічають, що з дитиною щось відбувається не відразу. Боячись розголосу, втрати репутації, легко піддаються обіцянкам чада припинити прийом наркотиків. На жаль, він не збирався виконувати дані зобов'язання.

Абстинентний синдром при наркозалежності

Абстинентний синдром, ломка, симптом відміни, синдром відняття, "кумар" - це важке і небезпечне захворювання, яке виникає у людини з залежністю при повному або частковому відмову від прийому наркотиків або алкоголю. Сукупність фізичних та психічних проявів даного захворювання досить специфічна. Поряд з клінічною картиною інтоксикації організму відзначаються характерні порушення діяльності ЦНС. Як правило, за допомогою звертаються близькі хворого, доведені до відчаю. Тому постановка діагнозу - завдання нескладне. Для уточнення виду наркотику при зняття абстинентного синдрому застосовують тест на наркозалежність.

Характерні симптоми

Найжорстокішими є кокаїнова і героїнова ломка, так як ці наркотики викликають сильну фізичну і психологічну залежність. Відмовившись від прийому наркотику, хворий в першу чергу відчуває тривогу, що переростає в моторошний, тваринний страх. Ось як описує цей стан Робертс Гр. Девід у своїй книзі "Шантарам":

Хтось крадеться ззаду, коли ти думаєш, що один, і кричить, щоб налякати тебе. Банда хуліганів змикаються навколо тебе кільце. Ти падаєш уві сні з великої висоти або стоїш на самому краю прямовисної скелі. Хтось тримає тебе під водою, ти відчуваєш, що дихання переривається, і рвешся, пробивається, хапаєшся руками, щоб вибратися на поверхню. Ти втрачаєш контроль над автомобілем і бачиш, як стіна мчить назустріч твоєму беззвучному крику. Збери в одну купу всі ці здавлюють груди жахи і відчуй їх відразу, одночасно, година за годиною і день за днем. Це перша стадія, яка проявляється після восьми-дванадцяти годин. На наступних стадіях приєднуються відповідні синдроми.

У дев'яносто дев'яти відсотках випадків героїнова ломка починається з рясних виділень з носа. Починається свербіж, сльозотеча. Наростає стан загальної слабкості, з'являється нестерпний головний біль.

Далі, протягом 30-36 годин, на другій стадії з'являється біль в епігастральній області, з плином часу вона наростає, стає нестерпним. З'являється діарея з кров'ю, блювання. Зі слів самих хворих, відчуття таке, ніби внутрішні органи прагнуть "вийти" через горло. Шлунково-кишковий тракт не працює, апетит відсутній.

На третій і четвертій стадії відзначається біль у суглобах. Крутить ноги, руки, болить спина. Хворий не може знайти зручну позу, щоб присісти або прилягти. Порушується терморегуляція. Тіло знемагає від нестерпної спеки, яка без причини змінюється на мертвецький холод. Організм зневоднюється.

Періодично приходять думки про самогубство як єдиний вихід з моторошного стану змінюють настирливе бажання прийняти дозу. Ось що пише той же Робертс Гр. Девід:

Однак пронизливий крик моєї крові не міг заглушити спокійний наполегливий голос десь всередині: "Ти можеш припинити це...треба все влаштувати...ти можеш зупинити це... візьми гроші... дістань собі дозу... ти можеш зняти цю біль..."

Зняття ломки - тривалий за часом процес, його тривалість залежить від стажу захворювання і виду уживаної речовини.

Біда

Якщо біда прийшла в дім у вигляді родича-наркомана, потрібна термінова кваліфікована допомога. Не можна залишати все як є. Ця біда сама не піде! Впоратися допоможуть досвідчені фахівці з хороших клінік. За умови, що цього хоче сам залежний. Іншим членам сім'ї знадобиться терпіння, рішучість, впевненість у власних силах, холоднокровність і тверда віра в успіх.

Наркомани - чудові актори і психологи. Бажаючи уникнути контролю з чийогось боку, вони здатні на все. Брехня, гра, агресія, злочин... Лише б отримати свободу, яка дозволить знайти дозу. Вірити і довіряти людині, яка перебуває в стані героїнової ломки, категорично не можна. Якщо ви вирішили допомогти самостійно такому хворому, не забувайте, що здоровий глузд і тверезий розум поки є тільки у вас. А все єство наркомана бажає одного – дози.

Подолання: можна зняти ломку самому, перебуваючи вдома

Як зняти героїнову ломку без ліків, в домашніх умовах? Рекомендації залежать від стажу прийому, віку, статі, особистості хворого. Неспеціаліст може тільки виконувати рекомендації лікаря. Якщо з якихось причин (відсутність коштів, небажання розголосу та інше) немає можливості скористатися послугами спеціалізованої клініки, варто викликати фахівця додому. Зазвичай він проводить наступні заходи: Детоксикаційна терапія, заходи якої спрямовані на прискорення виведення токсинів з крові і тканин хворого. Застосовують симптоматичну терапію для зняття больового, диспептичного, синдрому, патологічних проявів з боку психо-неврологічної системи. Які препарати можуть допомогти?

Що пити при ламанні від героїну? Замісна терапія у РФ під забороною. Тому лікування передбачає повне припинення приймання будь-яких наркотичних речовин.

Початковий етап зняття ломки переслідує дві цілі – дезінтоксикацію і купірування синдрому залежності. Для досягнення першої мети застосовують препарати, здатні абсорбувати залишки наркотику і продукти його розпаду з організму - "Ентеросгель", активоване вугілля та інше.

Ефективним засобом для досягнення другої мети є комбінація клофеліну з налаксоном. Приймати його слід протягом тижня. "Церебролізин" при героїнової ламанні покращує функціонування головного мозку і ЦНС в цілому.

Що ще? Залежить від симптомів. При зневодненні - препарати електролітів з вуглеводами. Протиблювотні, що підсилюють перистальтику кишечника препарати. При безсонні – снодійне. Для усунення станів пригніченості – антидепресанти. При сильних болях – знеболююче.

Алкоголь вживати не можна! Як полегшити ломку під наркозом?

Із-за страху пережити ломку багато, особливо наркомани з тривалим стажем, відмовляються від лікування. Медицина розвивається і створюються нові методи, здатні значно скоротити час зняття абстинентного синдрому, провести лікування безболісно і без страху.

Це детоксикація під наркозом за допомогою препарату "Налоксон", який викликає дуже швидке настання ломки. Глибока стадія анестезії починається саме в цей момент. Протягом двох-трьох годин медики проводять терапію. Коли хворий прийде у себе (через чотири-шість годин), він не буде відчувати ні болю, ні страху. Двоє-троє доби завдяки дії "Налоксону№ організм буде несприйнятливий до опіатів, в тому числі і героїну. Чи можна обійтися без фахівців і ліків?

Оцінюючи дію наркотичних речовин на організм, велику небезпеку несе психологічна залежність. Більшістю з нас управляє тіло. Думка про обов'язкову ранковій пробіжці приходить, але тіло так і залишається на дивані. У випадку з залежністю, навпаки. Тіло боїться, свідомість волає. Але думка типу: «Доза все вилікує. Минулого разу пронесло, нічого не станеться і зараз», – не відступає навіть після зняття абстинентного синдрому. Тому однозначно відповісти на питання про те, як зняти героїнову ломку без ліків, неможливо. Якщо це початок залежності, то допомагає тверда рішучість самого хворого боротися. Враховуючи, що це люди, як правило, безхарактерні, то допомогти з мотивацією мають близькі. Комусь можуть допомогти вилікувалися наркомани, дуже добре знайомі з недугою. Сьогодні вони працюють волонтерами в деяких громадських, релігійних організацій, які готові допомогти потрапившим в біду. Допомога

Що можна зробити самому? Чим можна допомогти? Позитивне мислення. При спілкуванні з хворим будьте винахідливі. Порівняйте процес ломки з пологами (народження нової особистості відбувається з болем, подібної страждань при пологах). Створіть візуалізацію, розмістіть на ній які-небудь надихаючі цитати, фото до хвороби. Відзначайте на ній кількість днів, проведених без вживання наркотику. Давайте хворому пити побільше води, відварів лікарських трав, фруктові соки. Їжа повинна бути легкою: йогурт, бульйон, сухарики або нежирні крекери тощо. Здійснюйте з хворим недовгі прогулянки на свіжому повітрі, доручайте йому якісь нескладні домашні обов'язки. Це трохи відверне. Підтримуйте хворого, запевняючи, що все буде добре. Що у нього все вийде. Знайдіть приклади перемогли недугу. Вони дуже надихають і вселяють впевненість. Сказати "ні"

Є в житті речі, яким треба навчитися говорити "ні". Цього навчає релігія, її заповіді: не убий, не вкради, не забажай. Їх глибокий сенс не в тому, що хтось постраждає. Дотримуючись заповіді, рятуєшся сам. Так і з наркотиками - тільки тверде "ні"! Автор: Шкреба Наталія 2 Грудня, 2018

Полный текст  →

Источник: radioera.com.ua.


URL сайта: http://snp.crimea.ua/

URL новости: http://snp.crimea.ua/news/11297/

Copyright © 2024 snp.crimea.ua. При использовании материалов сайта, пожалуйста ставтье прямую ссылку на наш сайт.