- snp.crimea.ua - http://snp.crimea.ua/ -

Домашній тиран: ознаки, особливості поведінки, поради психологів

Опубликованно 7 Декабря 2018, в 00:42 в разделе Развлечения | Нет комментариев.

stemcell

У нашому сьогоднішньому житті є ще досить багато негативу, з яким щодня зустрічається велика кількість людей. І один з таких шкідливих психологічних факторів — домашня тиранія. Як часто доводиться чути скарги від жінок, яких буквально переслідує їх чоловіки. Причому тиранія їх настільки сильна і всепроникна, що жінки здебільшого не можуть навіть подумати про те, щоб позбутися від цього рабського становища і назавжди розлучитися з чоловіком-тираном. Жити поруч з людиною, що постійно принижує і ображає дружину та інших домочадців, дуже нелегко, але рідко хто намагається звільнитися від гніту свого домашнього тирана і продовжує мовчки переносити всі ці знущання.

Спробуємо розібратися, в чому ж секрет такого нескінченного терпіння жінок і як позбутися від домашнього тирана. Чоловіка, що несе в сім'ю біль і страх, зрозуміти і виправдати неможливо. Але чому жінки покірно погоджуються терпіти таке до себе ставлення — це загадка. Психологічний феномен цього явища давно і глибоко вивчається. Сучасна психологія вже напрацювала достатньо матеріалу для осмислення цього явища і намагається гідно протистояти таким ганебним проявам домашніми тиранами своєї переваги. На побутовому рівні щоб вміти протистояти деспота. Тому потрібно знати психологію і ознаки домашнього тирана. Що робити з таким чоловіком і як від нього позбавитися? Про це ми розповімо далі.

Які ознаки дружина з тираническими нахилами?

Основною особливістю людей, схильних до безжальної тиранії, можна вважати їх явну одержимість жадобою всевладдя. Вони пристрасно бажають займати чільне місце в будинку і контролювати все навколо. Якщо ваш чоловік - домашній тиран, то його вкрай дратує будь-яка спроба до непослуху, а відкритий опір його психологічному тиску і зовсім наводить на відверту лють. Він виразно відчуває повний дискомфорт, коли хтось вислизає із зони його тотального контролю і підпорядкованості. З таким чоловіком своєї думки ні на одне питання не належить, адже для нього існує тільки дві думки: її і неправильну.

Інші ознаки домашнього тирана — чоловік демонструє свою могутність і яскраву неадекватність поведінки, якщо хтось спробує зняти його з п'єдесталу і розвінчати його значущість. Він буде всіляко намагатися придушувати непокірних людей, що представляють для його незаперечного авторитету хоч найменшу загрозу. Для тирана важливо поширити свою владу як можна далі і все піддати своєму контролю — будь-яка дрібниця має узгоджуватися з ним і остаточне рішення залишається теж за ним.

Тиран веде себе як рабовласник

Домашня тиранія — це невротична хвороба. Про неї її власник навіть не здогадується. Він ніколи не визнає психічних розладів здоров'я, але під всі свої переважні загарбницькі дії підведе відповідну пригожу причину, яка повинна обілити його негарні вчинки і ставлення до оточуючих. Здавалося б, очевидні всі ознаки домашнього тирана. Чоловік веде себе як рабовласник, не дає нікому кроку зробити без його обов'язкового участі, тримає дружину і дітей в суворому послуху — а виявляється, він так проявляє свою турботу про них. І не біда, що ця турбота скидається на колонію суворого режиму — переконати тирана в цьому неможливо. Думка тирана - це єдине вірне

І, до речі, переконати в чому завгодно теж неможливо. Адже в будь-якому спорі перемагати має ту думку, яку висловив домашній тиран. Ознаки хвороби в тому і проявляється, що погодитися з чужою думкою — це вище його сил. Це він вважає проявом слабкості своїх позицій і підривом авторитету. Навіть якщо це абсолютно очевидно, і ви приведете купу доказів того, що він помилявся, все одно не почуєте визнання неправоти — він швидше вибухнути лайкою і демонстративно покине співрозмовників, ніж погодиться з їх точкою зору. Залежне становище подружжя

Свою головну задачу такий чоловік бачить в тому, щоб поставити свою дружину і домочадців у залежне від себе становище. Характерні ознаки домашнього тирана проявляються в тому, щоб відсікти своїх близьких, тих, кого він вважає своєю власністю, від інших людей і відмінних від його поглядів на життя і будова сім'ї. Він обов'язково буде домагатися, щоб його дружина не працювала, навіть якщо сам заробляє поганенько. Для нього важливо, щоб вона ні на мить не випадала із зони його впливу і контролю, не побачила іншої моделі сімейних відносин і не захотіла позбутися від його влади.

Мотивуючи вимогу турботою про здоров'я дружини і тим, що сидячи вдома, вона зможе приділяти більше уваги питанню виховання дітей, домагається задуманого чоловік-тиран. Психолог б побачив у такому поведінці безсумнівні ознаки домашнього навіженства. Адже зрозуміло ж, що непрацююча жінка потрапляє в повну матеріальну залежність від чоловіка. Не маючи власних доходів, вона змушена просити гроші у чоловіка, мотивуючи кожну свою покупку. А він тим часом отримує чудовий важіль тиску на особистість дружини, так і дітей теж, дорікаючи їх час від часу тим, що він всіх годує і одягає. Що відбувається з жінкою, у якої чоловік-тиран? Зміни в психологічному стані жінки-жертви

Звичайно, за такої ситуації небагато знайдеться бажаючих скинути домашню тиранію. Явні ознаки домашнього тирана проявляються і в тому, що непрацююча дружина через невеликий проміжок часу втратить упевненість в собі, достатності своїх знань та вміння для виконання тієї чи іншої роботи. У психології є достатньо прикладів того, як просидівши кілька років вдома дама боїться виходити на роботу. При цьому вона ще більше втрачає свою незалежність, стаючи безкоштовним додатком до своєму господареві.

Але, віднадивши дружину від роботи, тиран на цьому не заспокоїться і піде набагато далі. Він стане проявляти невдоволення тим, що до них ходять її родичі і друзі. Якщо ваш чоловік забороняє спілкуватися з родичами, сусідами, друзями, однокласниками та іншими численними знайомими з дошлюбної життя, це теж ознаки домашнього тирана. Чоловік стане відваджувати вас від тих людей, які здатні хоч трохи похитнути його авторитет, і буде нав'язувати в друзі тих, кого він вважає за потрібне.

Такий тотальний контроль за оточенням дружини забезпечує їй повну ізоляцію від зовнішнього світу та минулого життя. Тепер для неї повинен бути один авторитет і світло у віконці — її чоловік. Що робити з домашнім тираном, щоб він не захопив повну владу над вами? Адже ця людина бажає панувати неподільно і повністю підпорядкувати собі свою половину. Він вперто й запекло буде захищати свою владу, бо її втрата для нього схожа з втратою сенсу життя.

З приходом в наше життя емансипації все більше жінок рішуче відмовляючись від домашніх тиранів. Ознаки хвороби у чоловіків для них абсолютно очевидні, і більшість сучасних дівчат вчасно звертає увагу на особливості поведінки своїх партнерів. Помітивши спроби чоловіків підім'яти їх під себе і почати диктувати свою волю, вони розривають родинні узи і назавжди виходять зі сфери впливу дружина-узурпатора. Але це жінки, сильні духом і тверезо дивляться на світ, не закривають очі рожевими окулярами. Вони можуть розгледіти ці хворобливі ознаки і протистояти їм.

Але є багато жінок, які хочуть вірити в краще і намагаються не помічати ознаки домашнього тирана. Що робити таким упертим идеалисткам, які в грубій і безцеремонної спробі позбавити їх роботи, грошей, друзів, особистого думки і свободи бачать прояв турботи про сім'ю? Як їх навчити поважати свою неповторну особистість і не давати нікому її пригнічувати? Де їм узяти достатньо сил для протистояння твердої волі чоловіка-тирана? Та й чи хочуть вони чинити опір своєму ненаглядному рачителю і господареві? Може, вони відчувають себе коханими і захищеними від зовнішньої агресії з таким уважним чоловіком? Відстоюйте свої права

Якщо ви бажаєте зберегти свою індивідуальність і свободу особистості, якщо ви хочете жити своїм розумом, а не бути мовчазним виконавцем чужої волі — прийміть заходи до обмеження на вас і дітей впливу чоловіка, ледве знайшовши у ньому ознаки домашнього тирана. Що робити, щоб ваші стосунки не зайшли настільки далеко, щоб їх довелося екстрено розривати? Передусім, не потрібно кориться всім повелінням чоловіка. Адже цим ви провокуєте до часу прихований невроз вирватися назовні. Ваш чоловік на перших порах сімейного життя може не знати про свої претензії до життя і з ним цілком можна ужитися. Але визнаючи його виняткове становище і виконуючи всі його навіть помилкові вимоги, ви своїм послухом переконуєте чоловіка в його визначальної ролі.

Адже психологія домашнього тирана така, що для нього дуже важливо мати жертву, яка й забезпечує йому потрібні емоції. Якщо ви станете відстоювати свої права з самого початку відносин і не погодитеся з уготованою вам роллю жертви, то тим самим не дозволите, щоб розвивалися його спотворені ознаки домашнього тирана. Що робити, щоб не стати жертвою не в міру амбітного чоловіка? Про це ми поговоримо трохи пізніше. Взаємовідносини домашнього тирана з його жертвою

Зараз же хочеться трохи висвітлити взаємини домашнього тирана з його жертвою. Психологи кваліфікують занадто нав'язливе прагнення до влади як ознака неврозу. А для невротика характерно розділяти людей на слабких і сильних. Сильні його захоплюють, і він дуже хоче здаватися таким оточуючим. Але сам є слабким, саме тому йому потрібно матеріальне підтвердження того, що він не слабкий. По-справжньому сильні люди не потребують в тому, щоб залучати до себе увагу або вимагати захоплення. Вони в собі впевнені, що всі навколо теж бачать цю упевненість, і нікому в голову не прийде сумніватися в їх силі.

Слабкі ж люди, обтяжені неврозом, намагаються довести не тільки іншим, а й собі, що вони теж відносяться до сильних. І для цього їм потрібно на комусь демонструвати свою силу і від кого-то вигідно відрізнятися. Ось тут і приходить зоряний годину жертви! По суті, вона просто декорація, на тлі якої тиран сподівається виглядати сильним і впевненим — таким всевладним господарем, розпорядником сердець і душ. Адже Не дарма кажуть, що короля грає його свита, інакше як зрозуміти, що він король?

З цієї простої причини домашній тиран вкрай потребує жертв, і чим їх більше буде в його оточенні, тим ширші межі його володінь і більше «королівство». Невротика постійно терзає відчуття своєї слабкості, нікчемності, адже він про це знає і переконувати в зворотному йому потрібно в першу чергу самого себе. А він досягає цього шляхом принижень і утисків повністю залежних від нього жертв. Адже не дарма для початку свого звеличення і приниження дружини він вибирає такий складний період, як вагітність і перші роки виховання дитини, коли жінка найбільш слабка, вразлива, беззахисна і потребує підтримки. Це найкращий час, щоб зламати її волю і приборкати характер.

Невротик дуже вміло маніпулює своєю жертвою, застосовуючи і батіг, і пряник. Але і їм теж легко маніпулювати — потрібно тільки робити смиренний вигляд і погоджуватися з його рішеннями. Таке «розумне» поведінку він заохочує не тільки похвалою, але і дорогими подарунками. Так що, розумна жінка цілком може вертіти своїм честолюбним чоловіком, як циган сонцем, а він навіть цього не зрозуміє. Для нього головне, щоб ним захоплювалися і демонстрували, хто в домі господар, а те, що до прийняття рішення його обережно підвела дружина, — це вже справа десята.

Але якщо таке співіснування вас не влаштовує, розглянемо корисні поради психологів з приводу того, як позбавитися від домашнього тирана. Від чоловіка краще йти без пояснень. Поради психологів

Коли жінка навчилася маніпулювати власним чоловіком-тираном, побоюватися за її долю не треба. Вона сама чудово впорається з цим питанням, оскільки не є справжньою жертвою, а просто її грає в своїх же інтересах. Її психіка не пошкоджена, і вона мислить адекватно. А от якщо жінка відчуває себе жертвою тиранії, піддається нападкам чоловіка і неймовірно від цього страждає, але нічого не робить для відстоювання своїх інтересів — це вже сумно і сумно.

Потенційну жертву важко навчити, як боротися з домашнім тираном. Чоловік-деспот — це її карма. Якщо він раптово помре, така жінка знову вийде заміж за такого ж тирана і так само буде страждати. Але їй потрібно зрозуміти одне — тут ніхто ззовні їй допомогти не може — небудь вона навчиться поважати себе і стане боротися за свої права, або залишиться довічно жертвою. Жінка сама повинна захотіти стати іншою — сміливої, незалежною, вільною, тільки в цьому випадку доречна боротьба проти чоловіка-тирана. Ми зупинимося на тих жінок, які вирішили викоренити в собі жертву і почати нове вільне життя. Що, втім, не обов'язково означає неодмінний розлучення — якщо ви зможете силою свого характеру показати, що більше не є жертвою, а він прийме це, цілком можна продовжити сімейну життя, тільки не дайте знову слабину — будьте напоготові і відстоюйте свої права завжди. Міняємо психологію жертви

Отже, що робити, якщо чоловік - домашній тиран. Поради психолога стануть у пригоді тим, хто вже зрозумів — просто відхід від чоловіка проблеми не вирішує. Щоб бути щасливою і вільною, потрібно змінити свою психологію і світогляд, інакше ви підете по колу і наступний чоловік буде точною копією попереднього. Якщо ви твердо вирішили, що у вашому житті більше немає місця чоловікам-тиранам — ці поради для вас.

Зважившись на зміни у своєму житті, не бійтеся бути самостійною і приймати рішення про те, як жити далі. Переріжте пуповину, що зв'язує вас з чоловіком, і візьміть на себе відповідальність.

Обравши свободу і бажання бути особистістю, перегляньте повністю свій світогляд, зробіть серйозну переоцінку цінностей і життєвих пріоритетів. Подумайте, як ви хотіли б побудувати свою подальшу незалежне життя, де жити, чим займатися. Складіть поетапний план досягнення своєї мрії і починайте втілювати його в життя з малого. Якщо відчуваєте труднощі і невпевненість — відвідайте психоаналітика. Кваліфікований фахівець допоможе вам знайти упевненість і вибрати напрямок руху. Підвищуємо самооцінку

Після довгого придушення вашого «Я» може спочатку відчуватися схильність до заниження самооцінки. Купіть модний одяг, зробіть гарну зачіску, сліпучий макіяж та подивіться на себе в дзеркало. Пройдіться по вулиці — ніщо так не підвищує самооцінку, як захоплені погляди чоловіків і заздрісні — жінок. Любіть себе — і світ навколо зміниться на краще. Рекомендації для жінок

Залишаючись з чоловіком-тираном, піддавшись на його умовляння і слізні запевнення, не помиляйтеся на його рахунок — перевиховати тирана не вийде, так що доведеться вам безжально припиняти всі його спроби домінування, щоб він знову не надів корону.

Якщо від рішучого кроку вас утримують діти, подумайте про те, що і вони морально страждають в такій обстановці. До того ж постійне придушення особистості в дитинстві породжує такі важкі психологічні наслідки і невиліковні комплекси, що вашим дітям дуже важко буде з ними ввійти в нормальне життя. Висновок

Якщо ваш чоловік — тиран, то залишатися з ним або йти — вирішувати тільки вам. Головне - пам'ятати про те, що у вас є почуття власної гідності, яке топтати ніхто не повинен. Автор: Кіра Ифеевская 22 Листопада, 2018

Полный текст  →

Источник: radioera.com.ua.


URL сайта: http://snp.crimea.ua/

URL новости: http://snp.crimea.ua/news/11307/

Copyright © 2024 snp.crimea.ua. При использовании материалов сайта, пожалуйста ставтье прямую ссылку на наш сайт.