Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Власну думку, як воно формується. Які поради слід слухати


Опубликованно 17.08.2018 03:30

Власну думку, як воно формується. Які поради слід слухати

З самих перших хвилин народження на крихітна істота, що прийшло в цей світ, обрушується величезний потік інформації. І людина сприймає її всіма органами почуттів. Через деякий час маленький суб'єкт навчається систематизувати отримані відомості, з чого складаються перші враження про навколишній світ. Але яка формується свідомості не вистачило б і життя, щоб пізнати одному величезний світ. А тому незабаром малюк вступає в спілкування з іншими людьми, навчаючись сприймати накопичену ними інформацію, слухаючи їх розмови і отримуючи поради. І тільки через багато років у підростаючого суб'єкта починає складатися про навколишній власну думку. Це служить доказом того, що він формується як особистість.

Етапи пізнання

Кого ж дитині варто слухати, якщо не власних батьків. Тим більше, вони, як правило, завжди хочуть своїм ненаглядним дітям тільки добра. Але трапляється, що думка навіть найрідніших людей не просто висловлюється підростаючому синові або дочці, а нав'язується. У деяких випадках подібне відбувається завуальовано, але може приймати і форму відвертого диктату.

Не всі батьки хочуть розуміти, що дитина має право на власну думку. Але навіть не сприймаючи його як особистість, близькі не хочуть зла. Вони просто вважають, що знають краще, як вчинити в тому чи іншому випадку.

Світогляд дитини – річ непостійна. Воно найчастіше змінюється з часом під впливом накопиченого досвіду. У цьому, власне, і відображаються етапи пізнання навколишнього світу.

Вчитися на власних помилках

Багато молоді люди впевнені: робити все за правилами – це гарантія того, що з тобою ніколи не трапиться нічого поганого. Однак життя руйнує їх стереотипи. Інші, навпаки, намагаються діяти всьому наперекір, домагаючись права чинити так, як вважають за потрібне. Вони розтрощують догми і піддають осміянню усталені істини. Іноді це сприяє прогресу, але нерідко закінчується трагедією.

За помилки доводиться платити і часом – вкрай жорстоко. Нав'язуючи власну думку дітям, батьки хочуть уберегти їх від розчарувань і болі. Але одного не бажають зрозуміти, що життєвий досвід часто формується саме на помилках. А інакше їх дитина ніколи не відбудеться як особистість. Залежність від чужої думки

До думки оточуючих доводиться прислухатися, адже людське життя надто коротке, і досвід предків і сучасників просто необхідний, щоб зробити через свій вік щось вартісне. Не можна судити про все самому. Однак до будь-якого чи думки варто прислухатися, і містить кожна рада в собі цінну інформацію? Якщо батьки, ділячись своєю думкою і бажаючи тільки добра, помиляються, то нерідко зустрічаються і люди, які дають поради з поганих мотивів.

Одні прислухаються до думки тільки авторитетних, перевірених наставників. Але є й такі, для яких будь-косий погляд, гостра репліка, образливе зауваження вже є трагедією. Ті представники роду людського, які здатні адекватно і тверезо реагувати на подібне, без моральних метань і внутрішніх терзань, вже можуть вважати себе людьми самодостатніми і незалежними. Тому, коли навколишні судять, можна дати лише одну пораду: майте власну думку. Варто слідувати за натовпом?

Більшості з представників людського роду легше сприймати те, що загальноприйнято, перевірено, популярне, ніж знаходити власні відповіді на виникаючі в житті питання. Щоб не здатися дурними, не стати об'єктом для осуду в суспільстві і критики оточуючих, люди приховують справжні почуття, не дають ходу таємним думкам. Вони не вирішуються на відкрите вираження власної думки. Але якщо постійно затикати рот внутрішнього «я», як тоді привнести в світ свої ідеї і залишити слід в цьому Всесвіті?

Крім того, якщо від народження жити не своїм розумом, то подібне сприяє розвитку нерішучості і невпевненості в собі. А все це для «стерв'ятників» світу цього служить сигналом до нападу. Адже слабаків в стаді «хижаків» прийнято «з'їдати» першими. Постійна самоосвіта

Формування власної думки не є чимось, що завершується в певний момент і далі чудесним чином застигає на місці. Цей процес, як і наше життя, перебуває в постійному русі. Більш того, його можна назвати інструментом пізнання. І їжею для нього служить освіта. Але навчання саме по собі ніщо без постійного самовдосконалення.

Особиста думка може формуватися з фактів, коли-то десь почутих і прочитаних. Але набагато краще, якщо все це підтверджується власним досвідом. Знання, накопичені іншими, краще перевіряти на практиці. І тоді питання про те, чиї поради слід слухати, відпадуть самі собою. Впливати на інших

Коли людина не має власної думки, він вже дає привід іншим маніпулювати собою. Бажання, мрії і поривання залишаються нереалізованими. Життя проходить, і озираючись на пройдений шлях, людина здатна побачити тільки втрачені колись можливості. Для оточуючих такий суб'єкт залишається не більше, ніж порожнім місцем. Подібних особистостей всерйоз ніхто не буде сприймати.

Особиста думка просто необхідно, щоб усвідомлювати себе і своє місце в суспільстві, навіть щоб просто залишатися людиною. Такі люди починають робити те, що інші здійснити фактично не в змозі. За яскравими особистостями йдуть, на них рівняються і намагаються бути схожими. Якщо в людині не існує чогось унікального, строго індивідуального - власного «я», то, по суті, виходить, що і жити йому нема чого. Автор: Васильєва Марія Іванівна 1 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Власну думку, як воно формується. Які поради слід слухати


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.