Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Чому нічого не виходить в житті? Поради психологів


Опубликованно 24.08.2018 01:25

Чому нічого не виходить в житті? Поради психологів

Життя людини схоже на американських гірках - повільні підняття, різкі спуски. "Час плакати, і час сміятися" - говорив мудрий цар Соломон. У дитинстві це відчувалося особливо добре. Посміявся, потім поплакав - і життя продовжується. Але що робити, якщо здається, що засидівся на дні, і час плачу не змінюється радістю? Більше того, чому і в особистому житті нічого не виходить?

Коли людині належить бій з ким-то, спочатку він вивчає супротивника - хто він, які у нього сильні сторони, що допоможе перемогти його. Коли мова йде про бій з "нічого не виходить", тактика не повинна змінюватися. Варто вивчити причини - чому здається, що нічого не виходить в житті? Що робити? Необхідно вникнути в себе і відшукати корінь.

Чому нічого не виходить в житті?

Якщо дитина скаже батькам, що у нього не виходить вчитися і отримувати хороші оцінки, то нерідко отримає відповідь, що справа в недоліку старань. Старання - це, звісно, важливо і необхідно, але навряд чи хтось буде намагатися, якщо не буде вірити в те, що він здатний досягти результату. Тому є кілька причин, чому в житті нічого не виходить: Відсутність віри у свої сили. Відсутність ясних цілей і розуміння того, що саме в житті не виходить. Вивчена безпорадність. Невигідне відношення до невдач.

Але з цим можливо впоратися. Отже, про все по-порядку...

О, як могутній чоловік!

В першу чергу необхідно усвідомити величезний масштаб своїх здібностей. Повірити в себе.

Відомий випадок в одній з шкіл - хлопчик ніяк не міг нормально бігати і робити інші вправи із-за своїх кісток, які неправильно зрослися. І вчитель фізкультури робив йому поблажки, опускаючи для нього планку. Однак цей учитель пішов, і на його місце прийшов інший. Новий вчитель був категоричний і не збирався для когось робити винятки, тому хлопчик, щоб отримати залік, повинен був пробігти дистанцію так само швидко, як інші. Йому нічого не залишалося, як тренуватися і бігати. Під кінець року він здав залік і бігав в два рази швидше, ніж раніше. Більш того, перестав постійно падати, і став нормально ходити.

Ця історія про те, що людина здатна на чудеса. Згадайте, як ви за добу робили роботу, на яку, здавалося, треба раз в десять більше часу. Або як швидко тікали від собаки, забиралися від страху на дерево або перестрибували високий паркан. Або як на іспитах раптом виринали якісь знання. Так відбувається тому, що людина - істота здатне. Тому не потрібно принижувати свої здібності.

Буде корисно завести блокнот, в який записувати всі свої успіхи, навіть самі, здавалося б, незначні. Сила ясності

Замість того, щоб говорити, що нічого в житті не виходить, краще конкретизуйте, що мається на увазі під цим "нічого"? Що повинно вийти? Чого так сильно хочеться досягти? Дуже складно досягати абстрактних цілей: хочу схуднути, хочу стати впевненіше, хочу гарну роботу. Краще так: кожен день буду робити зарядку і буду підходити до незнайомих людей і питати дорогу хоча б раз у день.

Ясність цілей і їх вимірність - це основна потреба, щоб в житті щось почало виходити. Витратьте трохи часу, сядьте, детально продумайте, чого хочете від життя. Потім розбийте мета на частини, на маленькі кроки, на найпростіші завдання. Адже у вас точно виходить прокидатися вранці, говорити, читати, готувати. Значить, не можна вже сказати, що в житті нічого не виходить.

Помилки?

Якщо є і старання, і віра, але все одно нічого в житті не виходить, не варто зневірятися. Потрібно підійти до цього не з емоціями, а з холодною ощадливістю. Подумайте, що саме ви робите? В чому може бути причина невдач? Як їх можна вирішити?

Якщо робите, і не виходить, значить, робите неправильно. А це означає, що все можливо виправити. Для чого люди живуть на світі, якщо не для того, щоб вчитися?

Заохочення

Коли нарешті щось вийшло, обов'язково подаруйте собі що-небудь. Купіть те, про що мріяли, або що не дозволяли собі з якихось причин. Дозвольте собі відпочити, подивитися який-небудь фільм або з'їздити в театр, музей, кіно. Це допоможе мотивувати себе і показати підсвідомості, що ось - діяти дуже здорово.

Що потрібно пам'ятати, якщо нічого не виходить?

Деколи потрібно подивитися на речі з іншого боку. Виробити такий погляд на невдачі, щоб вони не руйнували зсередини. Такий вам порада, коли нічого в житті не виходить, пам'ятайте наступне: Найбільші страхи - це ілюзія. Іноді потрібно просто зупинитися, подивитися на свої руки, і зрозуміти - це руки, які контролюєте саме ви. Ви вирішуєте, що ними зробити, ви вирішуєте, що також сказати своїми устами, і ви вирішуєте також, куди направити свої ноги. Не піддавайтеся страху, дивіться на них з боку. Відомий випадок, коли одного разу на дачі чоловік вирішив спалити коробку, і він спочатку все витрусив з неї. Звідти випали миші - мама і її дітки. Спочатку мама мишенят перелякалась і почала тікати, але потім, очевидно, схаменулася і повернулася, щоб захистити своїх дитинчат від гіганта-людини. Якщо мишка здатна побороти страх, то тим більше це може зробити людина. До речі, мишенята не постраждали, їм повернули коробку. Все тече, все змінюється. Немає настільки унікальної людини, у якого все стабільно: постійно погано або добре. Терпіння - це не очікування. Терпіння - це важка праця і старання зберегти позитивне ставлення. Потрібно рухатися, нехай навіть потроху. Те, що можна поміняти, треба міняти. Зосередитися стоїть завжди на тому, що поміняти можливо, замість того, щоб журитися про те, що вже незмінно. Людина не може стерти помилку, зроблену в минулому, або невдачу, але може змінити ставлення до них. Будьте ласкаві до себе. Контрольні, тести, диктанти, вірші - за все це люди отримували свого часу оцінку. Через це так важко зрозуміти, що не так важливий результат і його оцінка, а сам процес. Ви побороли сором і заговорили з людиною - відмінно! Тут вже не важливий результат, не важливо, як ви виглядали. Зараз важливо, що ви стали на крок вище, ніж вчора. Будьте ласкаві до себе і хваліть себе. Великі досягнення вимагають часу. Важливо пам'ятати, що йти до цілей потрібно терпляче, не зривати ще не дозрілі плоди. Очікування результату може бути приємним, насолоджуйтеся процесом досягнення цілей. Життя - пригода. Неможливо чогось досягти без незручностей та ризиків. Виходити з зони свого комфорту дуже важко, але це того варто. Можна дати собі просто спробувати, а потім вирішити, чи варто воно того, чи ні.

Дурний слон?

Є таке поняття, як вивчена безпорадність. Вона проявляється в тих випадках, коли людина не здатна контролювати своє життя (наприклад, коли батьки все роблять за дітей, або коли невдача за невдачею навалюються на людину).

Коли в житті щось таке відбувається, людина перестає вірити, що він щось може. Така людина думає: "Мої досягнення завдяки вам, а невдачі - через мене" або "Так, можливо, багато людей можуть з цим впоратися, але не я".

Тут можна привести в приклад слона. Їх приручають з дитинства, прив'язуючи мотузкою за ногу. Тоді вони настільки слабкі, що не можуть її порвати, тому пробують-пробують - але все безуспішно. Потім припиняють свої спроби, адже вони здаються їм безглуздими. Більше того, коли слон стає величезним, його прив'язують все тієї ж мотузкою, тому що слон уже вирішив, що він не може порвати цю мотузку. Він це запам'ятав. І навіть не розуміє, що тепер у нього достатньо сил навіть дерево знести, не те, що порвати мотузку.

Як розібратися з вивченої безпорадності?

Насправді, з вивченої безпорадності впоратися можна, навіть якщо вона тягнеться з самого дитинства. Щоб це зробити, варто: Знайти те, що можна контролювати. Думати конструктивно. Потрібно прагнути до проблем підходити без емоцій. Рухатися до цілей маленькими кроками. Святкувати перемоги.

В принципі, практично те ж саме, що детально було описано вище. Вивчена безпорадність - це окрема тема, яку варто вивчити, якщо здається, що нічого в житті не виходить.

Отже. Чому нічого в житті не виходить? Відповідь: тому що немає віри, немає ясних цілей, і є дуже багато емоцій. Просто спробуйте робити кроки, і коли життя почне змінюватися, віра в себе і свої здібності буде зростати. Автор: Марія Федорова 22 Серпня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Чому нічого не виходить в житті? Поради психологів


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.