Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Що означає співчувати? Чим співчуття відрізняється від жалю і співчуття


Опубликованно 08.11.2018 21:38

Що означає співчувати? Чим співчуття відрізняється від жалю і співчуття

Ми часто говоримо про співчуття. Навчилися майстерно прикидатися, охати, ахати, роблячи вигляд, що поділяємо біль співрозмовника. За принципом: «тобі погано, і мені погано, давай плакати разом». Поплакали і розійшлися. Нічого зроблено не було, щоб допомогти людині.

Зрозуміти людину – значить вже співчувати йому. Не співчувати, як в описаному вище випадку, а саме співчувати. Чим же відрізняється одне поняття від іншого? Давайте з'ясуємо. Співчуття – це що?

Що значить "співчувати"? Якщо ми звернемося до розумних книжок з психології, то знайдемо приблизно таку відповідь. Співчуття – вміння поділяти негативні емоції людини і співпереживати йому. Іншими словами, співчуття – є уміння відчувати співрозмовника і здатність розуміти його.

Відміну від співчуття

Що означає слово «співчуваю», розказано вище. Будь ласка, не плутайте його з співчуттям. Останнє – спільно розділені страждання. І тут можна виділити два моменти: щира і нещире співчуття.

Пояснимо на прикладі. Прийшов до нас один, скаржиться на життя. А ми киваємо головою, охаем і ахаем, плачемо разом з ним. Всередині ж все пусто, тільки чекаємо, коли цей товариш зі своїм ниттям піде геть. Своїх бід повно, а тут ще й цей лізе.

Ми розділили з одним ниття і страждання. Але не зробили нічого, щоб допомогти йому. Просто поплакали спільно і розійшлися на цьому. Ось він – приклад нещирості.

А коли людина цілком поділяє страждання свого співрозмовника, не переводячи стрілки годинника на себе, а думаючи, як же допомогти, це прояв справжнього співчуття до ближнього.

Співчувати – це як?

Що значить «співчуваю» і «співчуваю»? Якщо з першим словом ми розібралися, то друге зараз розглянемо.

Звернувшись до словника, читаємо: співчувати – брати участь у чиємусь горі.

Скупо і сухо. Взагалі це слово стало формальністю. Почувши про чиюсь смерть, ми приносимо співчуття на словах. А серце холодне і пусте. Як висловився з цього приводу один блогер, слово – штамп. Як друк «оплачено». Від нього гидко стає.

А якщо копнути глибше, то значення цього слова зовсім не таке, як пишуть нам тлумачні словники. Мені боляче, як і тобі. Я болезную разом з тобою, поділяю твою біль. І зроблю все, щоб полегшити її.

Як навчитися співчуття?

Що значить "співчувати", ми благополучно розібралися. А як навчитися даній якості? Одна справа – на словах говорити про те, як розумієш людини, а інше – на ділі довести це.

Щоб навчитися співчувати ближнім, треба розуміти його. Не просто сидіти і слухати, киваючи головою, а подумки в цей час десь далеко. Ні, саме відчувати емоції співрозмовника в цей момент. І переживати разом з ним.

Навчитися цьому складно. Ми здебільшого знаходимося в собі. І складно вирватися з власної раковини. Однак вчитися ніколи не пізно. З чого почати?

З дотримання кількох правил. Вони легкі, повірте. Спробуйте слідувати їм, коли виникне необхідність, і зрозумієте, чи зможете навчитися співчувати. Насправді це дано не кожному. І якщо ми не можемо зрозуміти іншу людину, то надати підтримку буває досить важко.

Отже, для того щоб зрозуміти, що означає співчуття, нам знадобиться: Зацікавленість. Коли людина ділиться своїми переживаннями, звертаємося в слух. Не витаем в своїх думках, а ставимо себе на його місце. Намагаємося вникнути в суть проблеми. Вміння мовчати. Здавалося б, як співчуття може бути пов'язано з мовчанням? Часом людині необхідно виговоритися. Нехай говорить, а ви слухайте. І намагайтеся зрозуміти його проблему. Не перебивайте, не коментуйте без потреби. Просто слухайте. Не давати раду, поки не запитають. Вислухали і хочете показати, як зацікавлені в тому, щоб допомогти співрозмовнику? Не поспішайте давати поради, поки не попросять, але запропонуйте допомогу. Не бійтеся сказати: «Як я можу тобі допомогти?» Дивіться мовця в очі. Якщо ми оглядаємо інтер'єр кімнати в той час, як перед нами виливають душу, то про яке співчутті тут може йтися? Дивіться на свого співрозмовника. Уміння спостерігати. І знання мови тіла. Будьте уважні, слідкуйте за мімікою того, хто прийшов до вас за допомогою. Уважно дивіться за його руками, погляньте на позу. Людина намагається закритися або, навпаки, максимально відкрито? Напружений або розслаблений? В залежності від того, що розповість тіло співрозмовника, можна думати про те, як допомогти йому. Не ухилятися від допомоги. Підтримайте морально. Не можете знайти потрібні слова? Просто будьте поруч. Людині потрібна фінансова підтримка або ваша присутність в якомусь місці? Надайте і те, і інше. Вміння вчасно піти. Іноді людина висловиться і хоче залишитися наодинці з собою, а ми починаємо клопотати навколо нього, ніж дратуємо ще більше. Дозвольте своєму співрозмовнику побути наодинці зі своїми думками.

Ось що означає співчувати. Тепер зрозуміло, чому не завжди виходить робити це щиро.

Висновок

Ми дізналися, чим відрізняється співчуття від співчуття і співчуття. На перший погляд, це зовсім однакові речі. А варто тільки вникнути в суть, і приходить розуміння, що вони істотно різняться.

Крім цього, у статті була дана «інструкція» до того, як навчитися співчуття. І як з'ясувалося, все не так просто, як здається. Так, уміння розуміти ближнього – складна штука. Але той, хто володіє нею, стає найкращим другом в повному обсязі пізнавши, що означає співчувати. Автор: Катерина Гордєєва 8 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Що означає співчувати? Чим співчуття відрізняється від жалю і співчуття


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.