Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Перший етап становлення педагогічної психології. Основоположник російської педагогічної психології


Опубликованно 18.11.2018 10:24

Перший етап становлення педагогічної психології. Основоположник російської педагогічної психології

Педагогічна психологія вивчає процес найкращого подання навчальної інформації. Це наука про те, як правильно виховувати дітей з точки зору психології, як ефективно підносити матеріал у процесі навчання. Завдання педагогічної психології: розпізнати і розвинути здібності дитини, виховати моральність і здатність мислити самостійно, развитить бажання трудової діяльності на благо суспільства. Її ще називають шкільної психологією. Розглянемо докладніше предмет вивчення педагогічної психології. Історія становлення цієї науки розкриє передумови і початок її розвитку. Наука та її предмет

Інтерес до розвитку особистості з раннього віку існував завжди. Проте більше уваги приділялося фізичному здоров'ю дитини. Психологія дитинства почала вивчатися порівняно недавно, в кінці XVII століття.

Чим відрізняється педагогічна психологія від психології особистості? Перша наука вивчає процес навчання, особистість дитини в цьому процесі, його здібності, завдання викладача.

Педагогічна психологія є результатом інтеграції педагогіки і психології. Як наука, цей напрям психології пов'язане з багатьма іншими науками: соціологією, фізіологією, філософією і т. д. Об'єктом досліджень є дитина, закономірності його психологічного розвитку, способи виховання. Результати досліджень педагогічної психології використовують для створення дидактичних матеріалів, програм навчання. Основне завдання педагогічної психології – пошук оптимального варіанту розвитку людини на всіх етапах навчання. У сучасному суспільстві педагогіка не можлива без психології і психоаналізу. Історія появи науки

Скільки етапів становлення педагогічної психології? Процес її формування як окремої гілки психології, зайняв кілька століть. Розвиток педагогічної психології ділиться на:

• постановку общедидактического фундаменту;

• формування системи наукового знання;

• розвиток самостійних наукових гіпотез.

Для різного роду фундаментальних наук характерне стрибкоподібне розвиток. Як правило, з'явившись одного разу, вона знайде шанувальників і дослідників відразу або пізніше. Перші відгомони появи педагогічної психології відзначені в 1657 році. У цей час створено перше з чотиритомника твір Яна Амоса Коменського. Книга носить назву «Велика Дидактика». Через все своє життя Коменський проніс ідею «пансофии». Це визначення означає загальне, велике знання. Мислитель вважав, що всі біди людства від невігластва. Він прагнув поширити знання і вчення повсюдно.

Ян Коменський розробив чотириступеневу систему шкільної освіти. Педагог відкривав свої школи. Звертав увагу на відмінність у здібностях та фундаменті закладених знань, моральності в учнях. Проводив аналогію з рослинами: спочатку бур'яни ніхто не садить, вони виростають самі. За культурними рослинами — говорив Коменський — потрібен особливий догляд. Те ж стосується і дітей. З раннього дитинства необхідно закладати в людини моральні цінності та мудрість предків. Сучасники Яна Асмоса не відрізнялися особливою турботою про цієї складової дитячого розвитку. Тому на підставі здібностей і закладеного в дітях матеріалу, система шкільної освіти в його установах мала чотири варіанти — для кожного типу темпераменту та інтелекту учнів. Педагог приводив у приклад дозрівання яблук у садах: пізніше, середнє і раннє. В основу виховання за методикою Коменського лягла моральність і чітке дотримання плану навчання. На перших етапах, для вчених, педагогічна психологія мала багато недоробок.

Автор методики звертає увагу, що основи світогляду необхідно закладати в батьківському домі. Розвиток цих знань і їх додаток лягає на плечі шкільного вчителя. Вдома з дитиною необхідно багато читати йому вголос і вчити самостійно вивчати літературу. Вчення Яна Коменського

Автор методики висував певні вимоги до вчителів у своїх школах:

1. Вчителю необхідно з добром і любов'ю ставитися до дітей.

2. Вчитель не повинен проявляти агресію і гніватися на учнів.

3. Вчитель виховує в учнів моральність і сам являє собою її зразок.

4. Вчитель всім єством виражає спокій і впевненість.

5. Вчитель є експертом в своєму предметі настільки, щоб мати право викладати його іншим людям.

6. Вчитель протягом усієї педагогічної практики розвиває свій розум і продовжує дізнаватися нове.

Також Коменський звертав увагу, що є вигляд учнів, які погано сприймають матеріал в зв'язку з незначними розумовими здібностями. Педагог наполегливо рекомендував продовжувати працювати з ними, вважав, що, подібно до деяких сортах яблук, які не плодоносять щорічно, навчання принесе свої плоди з часом.

Ідеальним результатом за методом Коменського вважається здатність учня самостійно приймати рішення, керуючись виключно власним розумом.

Коменський рекомендував не перевантажувати дитину заняттями, це може принести протилежний результат. Відсутність природного бажання навчатися — то, чого можна уникнути, якщо навантаження дитині давати рівномірно і методично. Завдання педагога — розбудити в учня любов до отримання знань.

Основоположник російської педагогічної психології П. Ф. Каптерев писав про теорії Коменського:

«...дидактиці Коменського властиві досить істотні недоліки: це дидактика методу, представленого у вигляді якогось зовнішнього механічного знаряддя; в цій дидактиці ще немає мови про розвиток навчанням здібностей учнів;... дидактиці Коменського бракує психології» Жан-Жак Руссо

З ім'ям цього вченого також пов'язаний перший етап становлення педагогічної психології до появи науки в Росії. Мислитель зазначав, що мистецтва і науки стали підвладні людським пристрастям. Прагнув розкрити і зберегти природні якості людської особистості. Віддавав належне виховного процесу. У 1762 році виходить у світ його твір «Еміль, або Про виховання». Руссо дбає за теорію виховання в природних умовах. На процес не повинно бути впливу релігії. Виховання, на думку Руссо, буває від природи (закладені здібності), від людей (допомога в розвитку цих здібностей) і від речей (власний досвід, на якому навчається осіб). Вчений звертає увагу сучасників на чуттєве сприйняття світу дитиною. Цей погляд на виховання став революційним, так як ніхто не замислювався про цій стороні педагогіки. Руссо першим заговорив про побудову світогляду учня, відповідно до його особливостей і здібностей. Мета виховання – створити людину, а не доброго християнина. Педагог закликав поважати інтереси учня, дати розвиватися його природним здібностям, звертати увагу на закладені схильності. Звертав увагу на важливість контролю за діяльністю дитини, а не на потурання її примхам. Важливо направляти учня в правильне русло, зацікавити і сприяти ініціативи самостійного розвитку. Особливо виділяв формування навичок до трудової діяльності, яку вважав головною.

За Руссо існує чотири етапи виховання дитини: До двох років. Упор робити на фізичне виховання. З 2 до 12. Чуттєве виховання. З 12 до 15. Розумовий. З 15 років – етична складова виховного процесу

Цікаво, що у другій, чуттєвий період, Руссо рекомендував утримуватися від читання книг дитині. Він повинен вчитися самостійно, досвідченим шляхом вивчати навколишній світ. Книги дають невірне уявлення і змушують приймати на віру думку авторів. На третьому етапі позиція викладача повинна прагнути до відповідей на запитання учнів. У моральної складової виховання учень повинен оволодіти доброю волею, гуманним ставленням до суспільства і співчуття. Руссо відводив важливу роль вивчення історії як приклад міжособистісних відносин і правильного побудови взаємодії між людьми. Йоганн Песталоцці

Значний внесок у перший етап становлення педагогічної психології вніс цей швейцарський учений. Діяльність його припадає на кінець XVII – початок XVIII століть. Став відомий як захисник пригноблених.

Песталоцці, надихнувшись ідеями Руссо, розробляє систему виховання на основі розвитку здібностей у кожного учня і суворої дисципліни. Починає займатися освітою бідних верств населення і сиріт. Створює наукову працю «Лингард і Гертруда», що приніс йому світову популярність. Автор вчить прищеплювати дитині почуття жалю, доброзичливе ставлення до оточуючих. Песталоцці прагнув організувати навчання і розвинути трудові якості у дітей одночасно. Основою принципів педагога став метод вивчення і спостереження. Поступове накопичення досвіду учнем формує наступні висновки. Вивчати новий матеріал краще частинами і після переходити до узагальнення. Візуальне вивчення і наочність викладання утворюють фундамент для розвитку мовлення і мислення. Виховний процес повинен проходити з мінімальною кількістю вербальної інформації, щоб порожні слова не відвертали учнів від пізнання. Мова викладача повинна бути місткою, але короткою. Мета викладача – сприяти розумовому розвитку учнів.

Песталоцці став основоположником досвідченого вивчення дітей і їх виховання. На думку вченого, розвиток дитини повинно бути:

1. Розумовим. Педагог зобов'язаний виховати здатність до самостійного висновку і критичного мислення.

2. Моральним. Здатність співчувати, мати почуття власної гідності.

3. Цілісним. Учень вміє виділяти головне з іншого і розвивати здібності.

4. Фізичним. Людина здатна підтримувати фізичну форму і здоров'я.

5. Трудовим. Навички та вміння, що сприяють розвинутого способу життя в суспільстві.

Головним внеском Песталоцці в основи розвитку педагогічної психології стало прагнення до стимуляції навичок саморозвитку у дітей, здатність раціонально мислити. Учень повинен розвивати логіку і здатність коротко і влучно висловлювати власні думки. Для тренування цих навичок Генріх Песталоцці розробив систему вправ, що стимулюють мозкову діяльність і прагнення до праці.

Думка Каптерева про теорії Песталоцці на першому етапі становлення педагогічної психології наведено нижче:

«Песталоцці розумів все навчання як справа творчості самого учня, всі знання як розвиток діяльності зсередини, як акти самодіяльності, саморозвитку».

«... перебільшення їм (Песталоцці) впливу методу в навчанні і деяка схильність до механізації шкільних прийомів і способів викладання очевидні. Жива особистість вчителя як визначний фактор школи ще не зрозуміла. Взагалі, психологічна сторона освітнього процесу, його основ, приватних шляхів і форм розроблена Песталоцці вельми недостатньо». Йоганн Фрідріх Гербарт

Один з послідовників генія Песталоцці. Народився і вів діяльність в Німеччині в кінці XVIII – початку XIX століття. На першому етапі становлення педагогічної психології цей вчений допрацював праці Генріха Песталоцці. Він вважав, що чуттєве сприйняття світу – не головне. Слід ввести в освіту точні науки, і від їх досліджень відштовхуватися у викладанні моральності. Конкретні судження, на його думку, допомагають скласти більш цілісну картину світу. Основою теорії є думка про те, що головна здатність людської істоти – здатність взаємодіяти з навколишнім світом і отримувати інформацію ззовні. Людина легко пристосовується до навколишнього світу. Виховання загартовує характер і формує моральний зміст.

Гербарт дбав за упор на моральне виховання. Основною метою педагогіки стає закріплення етичних і моральних норм, розвиток сили волі і переконань. Йоганн Гербарт став основоположником теорії виховання освітою. Він вважав, що сухе надання інформації учням не дає потрібних плодів, вони не здатні самостійно усвідомити матеріальний світ без експериментального вивчення. На вчителя лежить обов'язок розпізнати характер учня та його схильності і, виходячи з цього знання, надавати інформацію. Тоді учень буде сам прагнути до пізнання, так сформується добра воля і високоморальний характер. Гербарт звертав увагу на необхідність строгої дисципліни. Необхідно втихомирити жвавість учня для того, щоб він був здатний сприймати та накопичувати інформацію. Обмеження вільного часу дитини сприяє цієї мети. Завданням педагога стає пошук доброго в характері дитини. На це слід спиратися при навчанні. Якщо дисципліна не дотримується, допускаються покарання. Система покарань Гербарта використовувалася в німецьких і російських школах.

П. Ф. Каптерев писав про Иоганне Гербарте:

«... дидактика Гербарта має істотні переваги: вона дає психологічний аналіз педагогічного методу, вона серйозно ставить надзвичайно важливе питання про інтерес навчання, вона нерозривно пов'язує навчання і виховання. До недоліків дидактики Гербарта потрібно віднести її односторонній інтелектуалізм і недостатню розробку окремих питань, наприклад, про інтереси учнів» Фрідріх Адольф Дістервег

Син юриста, майбутній видатний вчений середини XIX століття, він навчався у звичайній школі. Це освіта, як він говорив пізніше, не дало йому нічого, крім неприємних спогадів. В юні роки, при вступі в університет, він ознайомився з працями Коменського і Песталоцці. Їх теорії відклали свій відбиток і стали фундаментом усієї діяльності вченого. Дистервега на першій стадії розвитку педагогічної психології називають учителем німецьких учителів. Він створив щорічний альманах з педагогічною тематикою.

Дістервег став першим, хто відкрито висловився про відокремлення церкви від школи. Він підтримував ідею створення єдиної школи, в якій могли навчатися діти, незалежно від стану і релігії. Дістервег виділяє три вікові групи учнів за типом сприйняття освіти: 6-9 років. Розвинене сенсорне сприйняття, навчання успішно проходить по казках і в ігровій формі. Педагогу слід робити упор на чуттєве сприйняття світу. 9-14 років. Досвід пізнання вже накопичений і з'являється здатність аналізувати, порівнювати та робити висновки. 14-16 років. Завдання педагога - виховати моральні норми, принципи, які згодом стануть переконаннями дорослої людини.

Заслуга Дистервега в тому, що він став розвивати здібності учнів, на відміну від вищеописаних учених, які розглядали таку можливість.

Принципи теорії Дистервега наступні:

1. Природосообразность. В дитині слід розвивати закладені природою якості.

2. Культуросообразность. Виховання містить культурний рівень, досягнутий суспільством.

3. Самодіяльність. У дитини розвивається здатність самостійно мислити, проявляти ініціативу. Це сприяє подальшої ефективної діяльності індивіда.

Педагог виділив чотири групи дидактичних правил для освітніх установ. У першій групі - правила, де головну роль грає учень. Навчання будується з урахуванням індивідуальних здібностей, психологічного та фізичного розвитку учня. У другій групі позначені правила піднесення навчального матеріалу. Третя група правил відноситься до зовнішнього, навколишнього учня середовищі, часом і місцем навчання, соціокультурної складової. Четверта група - про те, яким повинен бути сам викладач. Дістервег вважав, що вся система освіти залежить від здібностей педагога. Він наполягав, що вчитель повинен провокувати в учня схильність до пізнання, а не просто підносити матеріал. Учень повинен прагнути до аналізу і побудови висновків.

Каптерев про вчення Дистервега писав наступне:

«... багато дидактичні положення Дистервега за їх ясності, визначеності, стислості і разом педагогічної практичності і толковитости, незважаючи на відсутність глибини і новизни, увійшли в підручники дидактики і зробилися положеннями повсякденної педагогічної практики» Костянтин Дмитрович Ушинський

Цей вчений став засновником педагогічної наукової психології в Росії наприкінці XIX століття. Основою його теорії було вивчення людини, як психоемоційний, так і анатомічна, і фізична. Вчений вважав, що в Росії освіту та виховної діяльності зобов'язані будуватися відповідно до національних особливостей і традицій. К. Д. Ушинський виступав за введення жіночої освіти нарівні з чоловічим. Воно повинно ґрунтуватися на національних інтересах, з урахуванням особливостей мови, географічного положення і кліматичних умов. Усвідомлення єдності нації – ключ до прояву працьовитості, гуманності. Освіта, на його думку, має бути невіддільне від практики, працю – головний двигун прогресу. Петро Федорович Каптерев

Його діяльність припала на кінець XIX – початок XX століття. П. Ф. Каптерев став першим педагогом, опублікувало в Росії статті педагогічної психології. Саме після цих статей педагогічна психологія намітилася як окремий напрям педагогічної діяльності.

Каптерев вважав найважливішими роками розвитку дитини перші три. У ці роки закладається емоційний і психологічний фундамент характеру людини. Перший і основний етап розвитку педагогічної психології в Росії відзначено активним обговоренням освіти дитячих садків. Петро Федорович був затятим прихильником цієї ідеї. Величезне значення в становленні особистості він зраджував товариству в дитячих іграх. У дитячих садках немає місця примусу до шаблонного поведінки, дитині дається повна свобода дій. Школа ж повинна привчати до розумової праці, формувати світогляд і виховувати характер. При цьому не знижується роль батьківського виховання. Петро Федорович звертав увагу на прояв здібностей дитини в ранньому дитинстві. Саме вони відкладають відбиток на характер і таланти дитини в майбутньому.

З ім'ям Каптерева пов'язані всі основні етапи становлення педагогічної психології в Росії. Виховання почало базуватися не на простій передачі знань. Розуміння і розвиток природних талантів дитини стало найважливішим етапом у формуванні нової педагогічної системи. Висновки

Історія педагогічної психології налічує кілька століть. Перший, общедидактический етап розвитку педагогічної психології – найдовший. Він відкрив новий виток розвитку педагогіки з урахуванням здібностей учня, можливості впливати на розвиток талантів. Педагог стає не просто преподносящим знання людиною, а психологом, досліджують характер, шукають підхід до кожного учня. Розробляються нові системи освіти, відхід від фізичних покарань. Освіта стає доступним для всіх станів і підлог. Книги педагогічної психології з середини XVII століття по теперішній час зазнали масу змін. Недоліки первинних теорій були доопрацьовані і висунуті нові, психологічно обґрунтовані методики. П. Ф. Каптерев вніс істотний внесок в російську педагогічну психологію. Дитина ставиться у центр усієї освітньої системи. Окрема увага приділяється розвитку пам'яті, фантазії, мислення, російської мови і моральності. Педагог знаходиться в нерозривному зв'язку з учнем, але роль його змінюється. З локомотива, тягне за собою учня, він перетворюється в наставника, який допомагає розвитку дитини і направляє його. Автор: Анна Смірнова 18 Листопада, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Перший етап становлення педагогічної психології. Основоположник російської педагогічної психології


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.