Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Когнітивний компонент - це що таке?


Опубликованно 13.12.2018 00:04

Когнітивний компонент - це що таке?

Аттітюд (або відношення) - це узагальнена тенденція мислити чи діяти певним чином відносно якогось об'єкта або ситуації, часто супроводжується почуттям. Когнітивний компонент - частина аттітюда. Це логічна схильність відповідати послідовно стосовно даного об'єкта.

Суть поняття

Когнітивний компонент може включати в себе оцінки людей, проблем, об'єктів або подій. Такі оцінки часто бувають позитивними або негативними, але іноді вони також можуть бути невизначеними. Однак, на відміну від інших компонентів аттітюда, формування когнітивного компонента передбачає наявність логічних факторів. У чому ж тоді полягають інші елементи аттітюда, або відносини? Що таке ставлення і з чого воно складається

Ставлення - це своєрідний спосіб мислення, і саме воно визначає, як ми ставимося до світу. Дослідники також припускають, що є кілька різних компонентів, які його формують.

Це можна побачити, глянувши на три компоненти відносини: пізнання, афект і поведінку.

Отже, ми можемо з повною впевненістю перерахувати три елементи в первозданному вигляді: когнітивний компонент; афективний компонент; поведінковий компонент. Особливості терміна

Описуваний у статті компонент відносин належить до переконань, думок та атрибутів, які ми пов'язуємо з об'єктом. Когнітивний компонент - це сегмент думок або переконань. Він відноситься до тієї частини відносин, яка пов'язана із загальними знаннями людини.

Як правило, він виявляється в загальних рисах або у стереотипах, таких як «всі діти милі», «куріння шкідливе для здоров'я» і т. д.

Афективний компонент

Афективний компонент - це емоційне або чуттєвий сегмент відносини.

Це пов'язано з твердженням, яке зачіпає іншої людини.

Він має справу з почуттями чи емоціями, які з'являються на поверхні вражень про щось, таких як страх або ненависть. Використовуючи наведений вище приклад, хтось може подумати, що він любить всіх дітей, тому що вони милі, або ненавидить куріння, тому що це шкідливо для здоров'я.

Елемент афекту в поведінці складається з схильності людини вести себе певним чином по відношенню до об'єкта. Це відноситься до тієї частини відносин, яка відображає намір людини в короткостроковій або довгостроковій перспективі.

Використовуючи наведений вище приклад, поведінкове ставлення може виявлятися у фразах на зразок «я не можу дочекатися, щоб поцілувати дитину» або «нам краще не пускати цих курців в бібліотеку» і т. д. Відмінності

Як вже говорилося раніше, будь ставлення складається з трьох компонентів, які включають когнітивний компонент, афективний, або емоційний компонент. А також поведінковий. По суті, когнітивний заснований на інформації або знаннях, тоді як афективний компонент заснований на почуттях.

Поведінковий компонент відображає, як ставлення впливає на те, як ми діємо чи ведемо себе. Це допомагає зрозуміти їх складність і потенційний зв'язок між ставленням та поведінкою.

Але для ясності майте на увазі, що термін "ставлення" по суті відноситься до порушеної частини трьох компонентів.

Значення й важливість

В організації ставлення важливо для досягнення загальної мети або завдання. Кожен з цих компонентів сильно відрізняється від іншого, і вони можуть опиратися один на одного, формуючи наші погляди і, отже, впливаючи на те, як ми ставимося до світу. Історія

Давно передбачалося, що відношення має афективний, поведінковий і когнітивний компоненти. Дві гіпотези були отримані з цього припущення і перевірені в трьох кореляційних дослідженнях. Було доведено, що індивідууми демонструють більшу узгодженість реакції на шкали відносини, що вимірюють один і той же елемент, ніж на шкали, що вимірюють різні компоненти.

Для перевірки цієї гіпотези була використана багатопроцесорна матриця Кемпбелла і Фіске (1959). По-друге, була висунута гіпотеза про те, що відповідність між вербальними шкалами відносини і невербальними поведінковими реакціями має бути найвищим, коли обидва взяті з одного і того ж компонента відносини. Показники явного поведінки порівнювалися з вербальними показниками афективного, поведінкового і когнітивного компонентів в якості критерію для другої гіпотези.

Побудова словесних заходів для трьох компонентів зажадало розробки процедури оцінки суми, яку кожне усне затвердження відобразило в кожному компоненті. Шкали відношення до церкви були підготовлені з використанням методів рівних інтервалів, підсумкових оцінок, аналізу скалограмм і самооцінки. Обидві гіпотези були підтверджені, але домінуючою особливістю була висока взаємна кореляція між трьома компонентами з унікальністю кожного компонента, що вносить дуже невелику додаткову дисперсію.

Інша назва

Назви когнітивного, емоційного і поведінкового компонентів зазвичай не змінюються. Однак перший ще часто називають інформаційним. Інформаційний компонент складається з системи переконань, уявлень, цінностей і стереотипів людини про об'єкти відносини. Іншими словами, це відноситься до уявлень людини про предмет. Вплив на думку

Термін «думка» часто використовується в якості заміни когнітивного компонента відносини, особливо коли він має відношення до якої-небудь проблеми.

Наприклад, людина, що шукає роботу, може дізнатися з власних джерел та інших співробітників, що працюють в компанії, що в конкретній фірмі шанси на просування по службі дуже сприятливі. Насправді це може бути або не бути правильним. Тим не менш інформація, яку використовує людина, є ключем до його відношенню до цієї роботи і до цієї компанії. Віра, сприйняття, цінності і стереотипи цієї людини у відношенні компанії разом складають когнітивний компонент, що впливає на ставлення людини до чого-небудь. Зв'язок з аффективностью

Афективний компонент соціального відносини відноситься до емоційного аспекту відносини, який дуже часто є глибоко укоріненим елементом поведінки і найбільше чинить опір змінам. При наявності когнітивних зв'язків, можна об'єднати два елемента і виділити єдиний когнітивно-емоційний компонент.

Говорячи простими словами, це включає в себе емоції, які відчуває до об'єкту відносини, скажімо, любов чи ненависть, рівно як і ворожість, приємні чи неприємні речі. Емоційна складова, якщо вона достатньо сильна, зазвичай стоїть на шляху зміни ставлення. Цей компонент може бути пояснений цим твердженням: «Мені подобається ця робота, і тому я візьму її». Поведінковий компонент

Поведінковий компонент соціального відносини вказує на тенденцію реагувати на об'єкт відносини певним чином. Їм заповнюється парціальна недостатність когнітивного компонента.

Іншими словами, це схильність діяти певним чином по відношенню до об'єкту відносини. Воно стає відомо, якщо спостерігати за поведінкою людини, тобто за тим, що він говорить, що він буде робити чи як він веде себе, робить або реагує.

Наприклад, зацікавлена особа у вищезгаданому випадку може вирішити влаштуватися на роботу за хороших майбутніх перспектив.

З трьох компонентів відносини безпосередньо може спостерігатися тільки поведінковий компонент. Не можна спостерігати за двома іншими компонентами відносини: переконаннями (когнітивний компонент) та почуттями (афективний компонент). Взаємозв'язок

Існує внутрішня і взаємопов'язана організація компонентів відносини. Перераховані вище три компоненти взаємопов'язані та послідовно формують наше ставлення. Зміна одного компонента може призвести до зміни інших, щоб зберегти внутрішню узгодженість у загальній структурі відносини. Дослідження

Дослідження ставлення як феномена часто зосереджувалися саме на когнітивному компоненті. Сучасне мислення дитячої патопатологии підкреслює необхідність розгляду психопатології з точки зору розвитку. Киккетти і Шнайдер-Розен, наприклад, стверджують, що психопатологія у дітей повинна розглядатися з точки зору нездатності домовитися про важливі завдання соціально-когнітивної компетентності в послідовності розвитку дитинства. Оволодіння сценічними завданнями розглядається як механізм, за допомогою якого діти переходять на нові рівні когнітивної організації та диференціації.

Когнітивна реорганізація розглядається як процес, за допомогою якого попередні рівні організації включаються в нові ієрархії когнітивної структури. Таким чином, нездатність домовитися про одну задачу розвитку має відношення до оволодіння наступними етапами і, отже, до наслідків для подальшого соціально-пізнавальної компетенції у дорослому житті. Когнітивний компонент, поведінковий компонент - компоненти такого роду відіграють дуже велику роль у всіх соціальних процесах, що неодноразово підтверджувалося безліччю досліджень. Складності і подальші дослідження

Міжособистісна когнітивна складність відноситься до числа психологічних конструкцій, які люди використовують для опису інших. Психологічна конструкція, наприклад дружня, відрізняється від фізичної конструкції, яка використовується для опису кого-то, наприклад, лисого, і від поведінкового опису, наприклад, їсть повільно. Кажуть, що люди, які використовують більше психологічних конструкцій для опису інших, мають більш диференційоване сприйняття інших.

Більше 30 років досліджень в області комунікаційної літератури підтверджують зв'язок між міжособистісної когнітивною складністю, оціненої за допомогою запитальника категорії ролей (RCQ; Crockett, 1965), і особистісно орієнтованими навичками спілкування (Burleson & Caplan, 1998). Люди з більш високим рівнем міжособистісної когнітивної складності мають більше можливостей розуміти погляди інших, проявляти більше емпатії, робити більше ситуативних пояснень і можуть генерувати більше потенційних пояснень поведінки інших (Burleson & Caplan).

На сьогоднішній день у дослідження були включені працівники дитячих садків, медсестри, поліцейські та організаційні керівники (Burleson & Caplan; Kasch, Kasch & Lisnek, 1987; Sypher & Zorn, 1986). Однією з цілей цього дослідження була оцінка діапазону міжособистісних когнітивних труднощів у популяції студентів CNA.

Друга мета полягала в тому, щоб перевірити прогнозну достовірність RCQ. RCQ включає в себе прохання людей описати інших, з якими вони знайомі. Можна очікувати, що сприймаючі, які використовували відносно велика кількість конструкцій для опису людей, яких вони знали, також використовували б відносно велика кількість конструкцій для опису людей, яким вони тільки що були представлені. Когнітивний компонент - це ті самі ментальні конструкції.

Також було цікаво, чи будуть CNA, які вважають резидента більш симпатичним, використовувати більше психологічних конструкцій, щоб описати його. Поширений висновок у літературі з RCQ полягає в тому, що люди використовують більше конструкцій для опису вподобаних і не сподобалися інших (Crockett, 1965).

Цілком імовірно, що, якщо аудиторії подобається хтось, хто представлений у відео, дана аудиторія буде більш уважно стежити за інформацією про особу. У цьому дослідженні було розглянуто зв'язок між поведінкою людини і кількістю конструкцій, які студенти CNA використовували для опису. Розвиток когнітивного компонента відносини грало в цій справі велику роль. Автор: Сордес Блэкфорд 9 Грудня, 2018 0 коментарів Показувати: Нові Нові Популярні Обговорювані

Вийти

:) ;) :( :p :] :o :D :-/ :-$ <3 ? Увійти через соцмережі:

Анонімно ? Ви дійсно хочете видалити цей коментар? Видалити ? Причина скарги Небажана реклама або спам Матеріали сексуального чи порнографічного характеру Дискримінаційні вислови або натуралістичний контент Образи або погрози Повідомити Повідомити Коментувати


banner14

Категория: Развлечения

Когнітивний компонент - це що таке?


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.