Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Як розпізнати маніпулятора? Ознаки, тактика поведінки і правила захисту


Опубликованно 21.12.2018 00:25

Як розпізнати маніпулятора? Ознаки, тактика поведінки і правила захисту

Років 40 або 30 тому слово "маніпулятор" не було в ходу у широких мас населення. Середньостатистичний житель СРСР знав, що його можуть обдурити представники ромської національності, якщо він розслабиться і поведеться на їх прийоми. Однак, дотримуючи певні запобіжні заходи, цього можна було уникнути. Але з часом змінилися форми обману, і ось вже стрункі ряди маніпуляторів, або так званих пікаперів, дружно увійшли в нашу реальність, відпрацьовуючи знання психології на роззяв. За оцінками фахівців, маніпуляції свідомістю як чоловіків, так і жінок почалися близько 25 років. З них приблизно 15 років цей рух активно впроваджується на пострадянському просторі. Так що, цілком актуальним є питання, як розпізнати маніпулятора. Основний інстинкт

Можливо, першим привітом від маніпуляторів, прилетів з-за кордону, був фільм "Основний інстинкт", в якому героїня Шерон Стоун демонструвала віртуозне володіння техніками пікапа. Фокус в тому, що її неможливо було звинуватити в чому-небудь, оскільки вона передбачала багатоходові комбінації. Це дозволяло їй завжди бути на два кроки попереду своїх жертв.

У 2006 році вийшло продовження історії — "Основний інстинкт 2", де Кетрін Трамелл, розширивши арсенал маніпуляцій, виграла в поєдинку з психотерапевтом Майклом. Фільм можна розглядати як посібник для пікапера. Спробуємо розібратися: чому ґрунтується вплив на людину і як розпізнати маніпулятора. Комплекси і архетипи

У цьому світі немає ідеальних людей. Це факт. Всі ми родом з дитинства, і у кожного з нас свої спогади, в тому числі і травмуючі. Наші батьки, виховуючи нас, робили помилки, наслідки яких ми іноді виправляємо, а іноді передаємо наступним поколінням. Вступаючи в період похилого віку, ми можемо усвідомлювати приховані причини своїх вчинків, але, як кажуть, якщо б молодість знала, якби старість могла. З запізненням ми намагаємося захистити наших дітей від доріг, якими йшли самі, але запізно: вони вже зробили перші кроки по цьому шляху.

Справа в тому, що ніхто не може змусити змінитися іншої людини. Трансформація особистості можлива тільки з доброї волі і з повним усвідомленням цілей. Проте відбувається це часто вже тоді, коли людина розуміє, що він у останньої межі, за якою обрив. І в цей момент інстинкт самозбереження спрацьовує, тільки не у всіх... Буває і так, що усвідомлення того, що десятки років ви проживали своє життя і вас банально використали, приходить занадто пізно: немає ні часу, ні сил, щоб щось змінювати. Чого не вчать в школі?

На жаль, в нашій системі освіти не існує предмета, навчального підлітків того, як розпізнати брехуна і маніпулятора. Десятки навчальних годин, що витрачаються на вивчення алгебри, біології, хімії і навіть історії релігії. Але що робити, щоб не стати жертвою маніпулятора, як розпізнати його серед свого оточення? Це дітям і підліткам доводиться вивчати на своєму досвіді, який іноді закінчується суїцидом...

У таких випадках з Міністерства освіти і науки на місця трагедії летять грізні листи і рекомендації "поглибити, розширити, покарати, перевірити і т. д. роботу педагогічного колективу та психологічної служби". У всіх школах "відзначився" регіону починаються масові тестування, батьківські збори, але причина залишається не розкритою, оскільки для цього знадобилося б міняти підхід до системи освіти. А кому це треба?..

Підсумок: порятунок потопаючих виключно в їх руках. Гачок і петелька

Всі ми знаємо цю фразу "Попит народжує пропозицію". У контексті маніпулятивних практик цей вислів можна перефразувати "Якщо немає петельки, то гачок марний". І дійсно, можна скільки завгодно застосовувати різні психологічні "трюки", але якщо об'єкт не реагує на них, то, стало бути, на цю кнопку тиснути марно. Але є й інші точки...

Так що, не поспішайте радіти: комплекси є у всіх, з тією лише різницею, що одні опрацьовують їх, купуючи таким чином внутрішню силу, а інші чекають стусана від життя, який змусить їх прямо глянути в очі своїм страхам. Але ні ті, ні інші не застраховані від маніпуляцій. Однак правило "Попереджений — озброєний" працює для всіх. Активація ваших кнопок

Слід зазначити, що піддаються маніпуляціям як чоловіки, так і жінки. Способи впливу на тих і інших практично нічим не відрізняються, особливо в світлі з таким трудом досягнутого рівноправності.

Тепер ми не дивуємося жінкам-бізнесменам і чоловікам-домохозяевам. Однак ці зміни сталися трохи більше століття тому, а глибинне підсвідомість продовжує жити за своїми законами. І ось вони-то і є прихованими мотиваторами наших вчинків.

Отже, звернемося до несвідомого і його архетипам. Згідно з ним чоловік — насамперед батько, воїн і годувальник, а жінка — матір і охоронниця вогнища. На цьому засноване несвідоме поведінка тих і інших. І тут же знаходяться всі вразливі точки, а завдання маніпулятора — розпізнати ознаки слабких місць майбутньої жертви. Альфа-самець

Щоб привернути самку, самець, образно висловлюючись, розпускає пір'я або хвіст, всіляко показуючи свою силу і брутальність. У сучасному світі це може виражатися в демонстрації своїх досягнень і можливостей, а також сфери впливу, тобто рівня доступною влади. Саме такого чоловіка підсвідомо бачить жінка батьком своїх дітей.

Тому якщо такі переваги відсутні, то доводиться або вигадувати їх наявність або барвисто описувати райдужні перспективи, які ось-ось відкриються захопленому погляду електорату, а також потенційної супутниці життя героя.

Але сучасні дами, особливо досягли багато чого самостійно, не надто готові надавати свої вуха для подібної "локшини", так що тут потрібна спеціальна підготовка: знання психології жінки, а також акторську майстерність. Ну і, зрозуміло, потрібні мізки, налаштовані на певні цілі і завдання.

Тому питання, як розпізнати чоловіка-маніпулятора, є далеко не простим. Знайти на нього відповідь можна, якщо зрозуміти, в якому об'єкті зацікавлений суб'єкт. Приховані причини

Для відповіді на питання про об'єкт, бажаному для маніпулятора, необхідно зрозуміти: для чого йому це потрібно? Як ви думаєте: маніпуляторами народжуються чи стають?

Відповідь буде неоднозначний: всі ми так чи інакше прагнемо досягти цілей, які у кожного свої, відповідні задаткам і здібностям, отриманими при народженні. Способи досягнення цілей визначаються нашими установками (вони ж совість), а також вихованням і умовами життя, в тому числі у дитячому віці. З дитинства ми виносимо як хороше, так і погане, зокрема, страхи і комплекси, а також звичні способи власних реакцій на них.

З віком приходить усвідомлення, що не слід показувати іншим свої слабкі сторони, і починається їх маскування. Але в глибині душі залишається знання: страхи залишилися, і чим вони сильніші, тим краще їх треба ховати. І для більшої надійності формується броня у вигляді "альфа-образу".

Психологи знають: те, що є нашими комплексами, може стати нашим стимулом для зростання і розвитку. Але ті, хто не готовий змінювати себе, можуть почати винаходити способи зміни навколишнього світу "під себе", керуючись страхом викриття.

Маніпулятори, нарциси, соціально адаптовані психопати, пікапери — всі вони прагнуть досягти впливу і влади будь-якою ціною, не піклуючись при цьому про долю своїх потенційних жертв.

Їх відмінна риса — відсутність емпатії, вони в принципі не здатні до співчуття, це якість у них заблоковано, і це перший з відповідей на питання, як розпізнати маніпулятора. У чому вони потребують?

Якщо ви думаєте, що маніпулятору потрібна особистість з психологією жертви, то ви помиляєтеся. Такі люди для нього не привабливі за однієї простої причини - у них низький енергетичний ресурс. Жертва, як правило, обтяжена щепленим їй почуттям провини, а тому ефективною в соціумі бути не може.

А маніпулятору, як ви пам'ятаєте, необхідна влада, кількість якої прямо пропорційно його внутрішньому, ретельно скрываемому страху. Тому він буде шукати найбільш ресурсний об'єкт, до якого зможе "дотягнутися".

Той чи та, хто його цікавить, володіє чимось цінним: енергією, нерухомістю, впливовими друзями, широкими можливостями, грошима і т. п. І для того щоб до такої особистості підібратися, потрібно "ефектна поява і подальше розкручування об'єкта. І це другий відповідь на питання, як розпізнати маніпулятора. Справжніх принців мало

Співвідношення принців або принцес і середньостатистичних жителів окремо взятої країни має явний перекіс у бік останніх. Відповідно, Валерій Меладзе в пісні "Дівчата з вищого суспільства" був прав: на всіх не вистачить. Але мріють всі або майже всі, особливо в юності. А потім приходить вона, сувора реальність, з якою в глибині душі миритися не хочеться, так що багато продовжують сподіватися... Це і є та сама петля, для якої готовий гачок.

Розпізнати чоловіка як маніпулятора можна в тому числі за його ефектного появи, начисто позбавляє вас розуму і стабільного емоційного стану. Апофеозом цього "збою файлів" буде ваша думка в перші 15 хвилин знайомства: "Це він, і я хочу від нього дітей!" Як розпізнати маніпулятора? 20 вірних ознак

До того, як ви остаточно втратите розуму, задайте собі питання: "Ви дійсно думаєте, що вам дістався принц на білому коні?" До речі, це питання доречне і щодо "принцеси в золотій кареті".

Може, все простіше, і він (вона) — всього лише пікапер, що цілком можливо, якщо: Він бездоганно виглядає. У нього постава альфа-самця. Він обсипає вас компліментами, які занадто вишукані, щоб бути правдою. У нього чудове почуття гумору, що говорить про високий інтелект. Він дає вам зрозуміти, що давно шукав таку, як ви. Він прагне порушити ваш особистий простір, або отримавши на те ваше дозвіл, або самовільно. Він невиправдано довго дивиться вам в очі. Він намагається вразити вас своїми талантами або розповідями про досягнення. Він роздає обіцянки, які потім не будуть виконані. Він робить все, щоб ваша зустріч мала продовження.

При цьому з вами відбувається наступне: Ви усвідомлюєте, що втратили здатність адекватно міркувати. У вас всі ознаки високого рівня адреналіну в крові: серце калатає, долоні вологі, ноги підкошуються. В голову лізе дрібнички на кшталт спільних дітей. Вас чомусь нудить або є інші ознаки нездужання. Вас долають недобрі передчуття. Ви випадаєте з реальності. Ви ловите себе на думці, що не можете йому заперечувати. Ваш рівень інтелекту дає збій в його присутності. Ви перевищили допустимий поріг відвертості з практично незнайомою людиною. У вас відчуття, що ви присутні на виставі з вашою участю.

При цьому дуже важливі саме сигнали, які подає вам ваше тіло: не відмахуйтеся від них. Наживка проковтну!

Якщо перша зустріч мала продовження, то далі буде наступне: перший час вас будуть "промацувати", вивчаючи ваші сильні і слабкі сторони, одночасно долучав і створюючи максимум емоційного і побутового комфорту: квіти, виходи "у світ", сніданок в ліжко, феєричний секс, розмови по душах, вигулювання собаки і т. д.

З приводу позамежної відвертості у бесідах: вони важливі для з'ясування ваших таємниць, про які ніхто не знає, а також для визначення больових точок вашої психіки.

Одночасно з цим вам будуть розповідати про те, що його (її) мрією є знайти "ту саму", з якої бла-бла-бла... Якщо ви поцікавитеся тим, чому досі вона (він) не знайшлася, то почуєте про те, що "навколо обман, все — не те, чим здається і т. д." або "я розучився (розучилася) любити, зі мною щось не так, мені ніхто не може допомогти"...

Це третій відповідь на питання: "Як розпізнати маніпулятора, і хто в овечій шкурі увійшов у ваше життя?" Класика жанру

Пройде зовсім небагато часу, і ви не зможете уявити своє життя без нього (неї). І будете в повній впевненості, що інша сторона відчуває те ж саме. Швидше за все, ви почнете жити разом, однак, ймовірно, що ініціатива буде виходити від вас. Взагалі, якщо ви ще не втратили залишки свідомості, то зможете помітити, що відповідальність за важливі рішення берете на себе майже завжди ви. Але до цього часу ви будете настільки поглинені цими відносинами, що почнете гнати від себе будь-які сумніви, знаходячи мільйон виправдань такій поведінці свого бойфренда. Наприклад, ви будете всерйоз упевнені, що він просто не хоче позбавляти вас волі. Потім ви відзначите, що компліментів на вашу адресу поменшало, а претензій — додалося. Ваша зовнішність почне піддаватися критиці, причому при свідках. Це істотно підірве вашу впевненість у собі, але підвищить його (її) акції. Ви зловите себе на почутті страху втрати такого чарівного скарбу, що вам дісталося. І ваша самооцінка впаде ще нижче: ви почнете слідувати вказівкам вашого "гуру" з приводу одягу, макіяжу, спільних знайомих, розподілу фінансів (навіть якщо ви їх заробляєте самі), стосунків з рідними та друзями. Спроба "перевороту"

Оскільки ви були обрані маніпулятором в тому числі і за ресурсний потенціал, то у вас будуть спроби "бунту на кораблі". Ви захочете повернути "все, як раніше", хоча насправді це буде бажання знайти себе колишню (колишнього). Парадокс в тому, що для того, щоб повернутися до себе, вам необхідно буде прибрати зайвий елемент", що з'явився у вашому житті. Але ви будете гнати від себе цю думку, оскільки "підсіли на адреналіновий голку".

Отже, ви захочете "розставити акценти у відносинах". "Відповідного слова" не буде ніякого: вас просто проігнорують, а потім в якості покарання зникнуть з горизонту днів на п'ять. Телефон при цьому буде мовчати.

Перший день ви будете обурені, другий день проведете в сумнівах у своїй правоті, третій день проведете в роздумах про своїй неправоті, четвертий день проведете в очікуванні "пана" для вимолюванні у нього прощення за свою неналежну поведінку, п'ятий день ви проведете в спробах догодити повернувся герою. Але це ще не все: ви будете покарані, оскільки маніпулятор ніколи і нічого не забуває. Тому вас почнуть ігнорувати, причому в абсолютно ввічливій формі. До речі, це буде стосуватися і сексуальних відносин. Спроби порозумітися будуть каратися вищевикладеним способом. І ще: ваші ресурси, з-за яких саме вас обрали у якості жертви, будуть широко використовуватися. А якщо ви станете пручатися і відмовите у проханні про гроші чи інші вигоди, вас знову чекає процедура "холодного душу". А потім ваш потенціал "обнулиться", і ваш герой (або героїня) почне пошуки нової "дійної корови": ви були всього лише сходинкою на шляху до чогось більшого. А ви залишитеся з зруйнованої життям, але "нічого особистого — просто бізнес".

І це можна вважати четвертим ознакою того, як розпізнати маніпулятора. Ваше перетворення

Отже, після феєричного прологу ви зіткнетеся з сумним епілогом. Багато жертви маніпуляторів, як чоловіки, так і жінки, залишалися не тільки з зруйнованої життям, покаліченою психікою, але і з підірваним здоров'ям. Від тієї особистості, яка увійшла в ці відносини, залишається моль або тінь. Знадобиться не один рік, щоб зібрати осколки себе. І тим не менше багато жертви сподіваються "вилікувати маніпулятора". Тут тільки одна відповідь: "Неможливо".

Тепер про жінок: як розпізнати маніпулятора її можна, спостерігаючи, на які "больові" точки психіки вона воліє тиснути. Найчастіше експлуатується почуття провини, оскільки багатовіковий досвід привчив її використовувати свою слабкість, а силу. Поступово чоловік в таких токсичних відносинах втрачає волю, і тоді настає другий акт драми — розгойдування маятника емоцій.

Цей прийом використовують як чоловіки, так і жінки-пікапери: людина не може бути впевнений ні в чому, обіцянки не виконуються, прохання ігноруються, залучаються треті особи в якості конкурентів або з числа "колишніх", або з числа "нових" маніпулятора, на спроби з'ясування відносин йде психологічна агресія, яка повертає жертву до почуття провини. І до того ж у людини формується стійка впевненість, що це з ним щось не так.

Ми говорили про особистих відносинах, де існує небезпека маніпуляцій, а як розпізнати брехуна і маніпулятора серед партнерів, зокрема, ділових? Дуже просто: він також буде спочатку втиратися в довіру, потім позбавляти впевненості, а потім, домігшись того, що жодне важливе питання не може вирішуватися без його участі, приступить до переділу власності.

Система захисту

Запам'ятайте кілька порад: Не вступайте в такі відносини зовсім. Якщо ви уже "на гачку" — застосовуйте прийом віддзеркалювання. Послух і "бунт на кораблі" неефективні, так що не витрачайте час. Якщо він (вона) зібрався і залишив вас без пояснення причин, співаючи "Алілуя", змініть замки і заблокуйте свій телефон. Вам знадобиться підтримка близьких людей після розставання з маніпулятором. Не зайвим буде і похід до психолога. Опрацюйте своє бажання дочекатися його і порозумітися. Почніть життя з чистого аркуша. Ніколи не давайте йому (їй) нового шансу, навіть якщо буде сильно проситися повернутися. Автор: Роман Трухтанов 3 Грудня, 2018


banner14

Категория: Развлечения

Як розпізнати маніпулятора? Ознаки, тактика поведінки і правила захисту


Написать комментарий

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.